Kategorier

Kategoriserade artiklar på KTH:s webbplatser.

Sökresultat för mat

Antal träffar: 12

Förvandlar djurmat till människoföda

Varje år används hundratusentals ton svenskt vetekli till djurfoder. Nu har forskare hittat ett hållbart sätt att förädla kliet så att det istället kan användas till något värdefullare. Som miljövänligt emballage till livsmedel, medicinkapslar eller tillsats som ger matvaror goda hälsoeffekter.

Synliggjorda inköp ökar andelen ekologiska val

Hur människor kan påverkas till ett mer hållbart levnadssätt är en fråga som sysselsätter många. Nu visar en ny studie från forskningscentret Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH att människors inköp av ekologiska livsmedel kan öka med nära en fjärdedel när de får se sina faktiska inköp redovisade på ett visuellt tydligt sätt.

Stärkelse är en av huvudingredienserna i potatis (månadens material) och många andra växtbaserade livsmedel. På många sätt liknar det cellulosa, som vi berättat om tidigare (se mars månad i arkivet). Men det skiljer sig också mycket, till exempel att människor kan bryta ner denna makromolekyl till sockerarter - och att stärkelse blir klibbigt när det värms upp i vatten. Petra Mischnick berättar denna månad om en molekyl med många ess i rockärmen (texten är på engelska).

Denna sista månad av Kemins år handlar om alla de där upptäckterna som, medvetet eller inte, skulle komma att förändra historien. En svensk affärsman bidrog för mer än ett sekel till att allmänheten också, en gång om året, uppmärksammar och hyllar historieskrivningens doldisar - vetenskapsmännen. För Björn Borg och ABBA i all ära, men den svenska export som satt oss mer på kartan än någonting annat är förmodligen Nobelpriset.

KTH-professorn expert i SVT

Hallå där Åsa Emmer, professor i analytisk kemi, som två torsdagar på rad är med i SVT:s tv-program Plus.

Mat är förmodligen det närmaste 'hands on' kemi de flesta människor kommer i sin vardag. Och samtidigt som vem som helst kan koka ett ägg och svänga ihop en sockerkaka, vet vi i allmänhet ganska lite om den kemi som är inblandad när vi tillagar maten. Men denna kunskap är viktigt ur flera aspekter - framförallt för att producera livsmedel med hög kvalitet och bra hållbarhet.

Denna sista månad av Kemins år handlar om alla de där upptäckterna som, medvetet eller inte, skulle komma att förändra historien. En svensk affärsman bidrog för mer än ett sekel till att allmänheten också, en gång om året, uppmärksammar och hyllar historieskrivningens doldisar - vetenskapsmännen. För Björn Borg och ABBA i all ära, men den svenska export som satt oss mer på kartan än någonting annat är förmodligen Nobelpriset.

Forskare vill se miljövänligare mat på KTH

Fler borde ta hänsyn till miljö och etik när de beställer mat och fika genom catering, anser Annika Carlsson Kanyama, forskare inom industriell ekologi. KTH skulle kunna gå i bräschen för ett hållbart campus avseende mat, skriver hon i ett inlägg.

Framtidens mat odlas i KTH:s växthus

Ett miljöanpassat växthus på campus ska inspirera till en grönare matproduktion. KTH:s forskare vill visa på möjligheter med odling i stadsmiljö. Alger och kryddor är några tänkbara grödor. Och kanske kan insekter stå på lunchmenyn på campus i framtiden.

Forskare mobiliserar för hållbar mat

Ett nybildat nätverk, KTH Food Network, vill öka och samla intresset för hållbar mat på KTH. Forskare, studenter och restauranger på campus ska engageras, i syfte att minska matens miljöpåverkan.

Så kan vi minska matsvinnet

Varje år kastar varje svensk bort 100 kilo mat. Nästan hälften, 45 kilo, är onödigt matavfall. Det vill säga mat som skulle kunna ätas istället för att slängas om det hade tagits hand om på rätt sätt. Nu har KTH-forskare genomfört en studie, och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet. Detta genom att påverka konsumenters beteende. 

KTH vill rädda maten

KTH vill minska matsvinnet. Personal och studenter har testat en app för att rädda maten från soptunnan.

Till sidans topp