Till innehåll på sidan
Efter flera års arbete inom energiindustrin återvände Elena Malakhatka till KTH som forskarstudent. (Foto: Marc Femenia)

Virtual reality gör forskning begriplig

Publicerad 2017-05-11

Virtual reality. Så stavas framtidens forskningskommunikation menar forskaren och VR-entusiasten Elena Malakhatka. Ändå blev hon själv överraskad av det stora intresset för helgens VR-festival om vetenskap.

Fredagen den 12 maj öppnar den första internationella VR-festivalen tillägnad vetenskap och forskning. Initiativtagare är Elena Malakhatka , doktorand på Energiteknik.

– VR är ett fantastiskt verktyg för att presentera och förklara vetenskapliga processer och projekt. Det öppnar för helt nya sätt att kommunicera om forskning, säger hon.

Elena Malakhatka är ryska, uppvuxen i Surgut i Sibirien. Hon kom till Sverige och KTH som masterstudent och har sedan arbetat i flera olika länder. I höstas, efter fyra års karriär inom energi-branschen, återvände hon till KTH som forskarstudent.

– Jag valde att börja forska eftersom jag vill förstå mer och tränga djupare in i mitt ämne. Jag älskar verkligen teknologi, förklarar hon.

Passion för teknik

Passionen för teknik och vetenskap har hon med sig hemifrån. Mamma, pappa och tre äldre systrar är alla ingenjörer. Elena och hennes systrar är fjärde generationen ingenjörer i familjen.

Elena Malakhatka forskar om energiteknik inom byggnadsbranschen.

Elena Malakhatka forskar om hållbara affärsmodeller för att ta tillvara förbättrad energiteknik inom byggnadsbranschen. Hennes första stora projekt är KTH Live-in-Lab, ett projekt som förutsätter sammanställning och analys av enorma datamängder, Big data. I den typen av projekt kan virtual reality vara oerhört användbart, konstaterar hon.

– Det har varit svårt att hitta verktyg för att visualisera Big data. Men med VR kan man inte bara se utan också uppleva med flera sinnen hur en sådan byggnad skulle ta sig ut.

Men interaktiva byggnadsmodeller är bara ett av många exempel på vilken nytta forskningen kan ha av virtual reality säger Elena Malakhatka. Tekniken gör det möjligt att visualisera allt från mikroskopiska processer till stora energiflöden och infrastrukturer i hela städer.

Själv fick hon på allvar upp ögonen för virtual reality under en VR-festival i Moskva. Där visades bland annat en film om hur det går till att spåra Zika-virus.

– Jag blev omedelbart totalt förälskad i den här tekniken och började utforska den.

Under det år som gått sedan festivalen i Moskva har Elena Malakhatka hunnit med att arrangera Sveriges första VR-festival. Den hölls i Stockholm i oktober förra året och visade VR-filmer inom olika genrer från hela världen.

Stort fritidsintresse

Hon har också ordnat en workshop om VR och forskningskommunikation för doktorander från flera universitet i Stockholm. Forskarstudenter använder i väldigt liten omfattning avancerad visualisering för att nå ut med sin forskning, konstaterar Elena Malakhatka. Det är något hon vill ändra på.

– När jag nu arbetar med avancerad teknologi varför ska jag då inte använda high tech även för att förklara min forskning?

Nu är det alltså dags för en VR-festival helt tillägnad vetenskap och forskning. Ett projekt som har blivit betydligt mer omfattande än vad hon från början hade tänkt sig.

– Jag insåg inte hur stort intresset var, planerade bara för ett mindre event. Men förfrågningar och anmälningar har bara vält in. Nu senast hörde Nasa av sig.

Nu arbetar 20 master- och forskarstudenter för högtryck med förberedelserna för festivalen som kommer att omfatta en utställningsdel med interaktiva VR-stationer, VR-filmer om vetenskap, workshops och föreläsningar.

Men att festivalen, och därmed även arbetsbördan, mångdubblats är inget som bekymrar Elena Malakhatka.

– Jag är en lycklig människa som håller på med det jag vill göra. Film är mitt stora fritidsintresse och nu får jag ju kombinera min hobby med min profession.

Text: Ursula Stigzelius

VR Sci Fest på KTH

  • Festivalen pågår 12–14 maj. Under festivalen erbjuds besökarna möjlighet att utforska VR genom, föreläsningar, workshops, filmvisningar och utställningar.
  • I Dome of Vision hålls en internationell filmfestival med visning av 40 VR-filmer. I utställningsdelen, Sci Expo i KTH bibliotek visar 15 universitet och 25 företag upp sig vid interaktiva VR-stationer.
  • Tillträde till festivalen är gratis och helt öppet med undantag för deltagande i workshops. Den som vill vara med på en workshop behöver boka plats eftersom deltagarantalet är begränsat.
  • Läs mer om festivalen och se hela programmet