Världens astronauter på inspirerande besök

Publicerad 2015-09-14

Nedräkningen har börjat. Snart kommer 100 astronauter att landa på KTH.
– Ett unikt tillfälle, det är första gången som så många av oss finns samlade, säger KTH:s egen rymdfarare, Christer Fuglesang.

Christer Fuglesang

Varje år samlas astronautföreningen Association of Space Explorers för att träffa allmänheten, forskare och samhällsrepresentanter. I år har turen kommit till Sverige, de första dagarna hålls konferensen på KTH.

– Det ska bli spännande. Jag hoppas att det engagerar många KTH:are, att man kan ta del av föreläsningarna antingen direkt i F1 eller genom streaming, och kanske får stöta ihop med några astronauter när vi käkar lunch på Nymble, säger Christer Fuglesang.

Totalt kommer 100 av världens astronauter hit – hur stort är det egentligen?
– Det är unikt, särskilt för att det är så många i år. Det har aldrig hänt förut, så det känns jättekul.

”Inspired by space” heter konferensen – hur hoppas du och dina astronautkollegor att ni kan inspirera besökarna?
– Jag vet av egen erfarenhet när jag är ute och berättar om mina rymdresor att alla, från småbarn till äldre, blir fascinerade. Vi vänder oss gärna till de yngre för att locka till att plugga naturvetenskap och matematik. Och ofta uppstår den reaktionen: ”Wow, jag kanske ska plugga på KTH i framtiden”.

Association of Space Explorers (ASE), bildades för 30 år sedan – hur har ni lyckats med att sprida ordet om rymden under årens lopp?
– Ganska bra tycker jag. Vi har varit runt i olika länder och får alltid en enorm respons, på olika nivåer. Vi försöker lyfta gemensamma frågor om exempelvis miljöpåverkan och hotet från asteroider. Vi jobbar för att man ska bli bättre på att identifiera sådana objekt och förebygga eventuella hot som de kan utgöra.

Den 21-22 september kommer hundra astronauter besöka KTH. Under dessa dagar är studenter och medarbetare välkommen på fyra öppna föreläsningar. Lyssna på astronauter, KTH-forskare och låt dig inspireras av rymden.