Till innehåll på sidan

Väcker teknikintresse på fyra minuter

Publicerad 2014-09-22

Hedvig Kjellströms intresse för teknikstudier väcktes på Tekniska museet för över 30 år sedan. På fredag ska hon inspirera ungdomar för teknikfrågor på Forskar Grand Prix i Stockholm.

Hedvig Kjellström, robotikforskare.

Varför deltar du i den här tävlingen?
– Som gammal studentspexare kan jag ju inte motstå fyra minuter i rampljuset på Debaser Medis. Det känns bra, ska bli jättekul.

På vilket sätt är det här ett bra sätt att engagera unga för forskning?
– Dels är det ju väldigt korta och kärnfulla presentationer, bara fyra minuter långa, och så tror jag att de som deltar verkligen anstränger sig att göra sina presentationer så tillgängliga och engagerande som möjligt.

– Jag tror att det här är ett bra urval av forskare som är både duktiga på och intresserade av att presentera sin forskning populärvetenskapligt. Och så är stå upp-formatet roligt och annorlunda.

Hur ska du lägga upp din presentation för att fånga åhörarna?
– Jag ska relatera till dem, förklara hur just de kan ha nytta av min forskning.

När började ditt eget intresse för teknikvetenskap?
– Förmodligen på Vasamuseet och Tekniska Museet på 1970-talet. Men jag hade egentligen tänkt bli något konstnärligt: scenograf eller musiker. Det var först i trean på gymnasiet jag bestämde mig för att gå på KTH. Och det var ett bra val för mig.

Berättat för: Christer Gummeson

Forskar Grand Prix  är en nationell tävling där forskare på fyraminuter ska göra en så intressant presentation som möjligt av sin forskning.  Vinnaren röstas fram av publiken och en jury. Riksfinalen i tävlingen går senare i år och utser bästa forskaren i Sverige. Tävlingen är en del av Forskarfredag som syftar till att öka intresset för vetenskap och forskning bland ungdomar.
Sju forskare deltar varav Hedvig Kjellström , robotikforskare och Peter Olsén , polymerforskare, från KTH.