Uthållig kämpe för ledarskapsfrågor

Publicerad 2016-01-22

Hallå där, Ann-Sofie Henriksson, chef vid högskolepedagogiska enheten som nominerats till priset som Årets ledarutvecklare av tidningen Chef. Hur känns det?
– Fantastiskt! Bara det att någon tagit sig tid att nominera mig känns så roligt, alldeles oavsett hur det går vid prisutdelningen.

Ann-Sofie Henriksson.

Du nomineras med motiveringen att du ”satt ledarskapet på agendan i den akademiska världen” – vad syftar man på?
– För att åstadkomma bra utbildningsutveckling på ett lärosäte behöver man ha en ledning som förstår frågorna, stödjer sina kollegor och skapa goda förutsättningar. Jag har under lång tid jobbat med pedagogiska ledares utveckling. Först på Uppsala universitet och sedan 2012 på KTH. Ett konkret exempel är den kurs jag utvecklat på KTH som heter ”Att leda utbildningsutveckling”.

Hur har arbetet varit – vilka utmaningar har du mött?
– Utmaningarna är att stå stadigt i övertygelsen att ledarskapet är centralt och att det är en kompetens i sig som varje ledare behöver arbeta med medvetet och utveckla i en miljö där vetenskapliga meriter tenderar att väga tyngst.

– Hur det än är så är det människor man jobbar med som ledare, och ett autentiskt och humanistiskt ledarskap där varje individ kan utveckla sin fulla potential är något jag brinner för. Det finns många engagerade personer på KTH som vill få till ett gott ledarskap och det är väldigt stimulerande att möta dem!

I mars slutar du och blir chef på Medborgarskolan – vilka erfarenheter tar du med dig från KTH?
– Jag tar med mig den ingenjörsmässiga processen som jag verkligen uppskattar. Att inte dra saker i långbänk, utan att arbeta med en iterativ process där man utvecklar, provar, vidareutvecklar. Det är precis så man behöver utveckla såväl utbildning, som organisationer och det egna ledarskapet.

– Och så en massa goda erfarenheter och minnen från mötet med fantastiska kollegor förstås!

Berättat för: Christer Gummeson

• Priset delas ut 6 mars och går enligt stadgarna till en person som på ett föredömligt sätt utvecklat ledare, förbättrat deras förutsättningar att utöva ledarskap och på så sätt bidragit till att föra ledarskapet i sin verksamhet framåt.
  • Motiveringen för Ann-Sofie Henriksson lyder: ”Denna chef har arbetat uthålligt med att sätta ledarskapet på agendan i den akademiska världen. Resultatet är tydligt positivt, i en organisation där ledarskapet av tradition inte stått i första rummet. Tankesätt och prioriteringar har förändrats med fokus, målmedvetenhet och engagemang.”