USA:s president Barack Obama kommer till KTH på onsdag. Foto: Pete Souza/whitehouse.gov.

USA:s president kommer till KTH

Publicerad 2013-08-30

USA:s president Barack Obama kommer till KTH på onsdag nästa vecka. Han ska tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt få ett smakprov på KTH:s forskning inom förnyelsebar energi.

När Barack Obama anländer till Sverige på onsdag för första gången blir det också den första gången någonsin som en amerikansk president kommer till Sverige på ett bilateralt besök.

Att han då väljer att samtidigt komma till KTH säger en del om den forskning som bedrivs vid universitetet.

– Han är naturligtvis väldigt välkommen. Forskning och utbildning är ju vad vi kan och därför är det jätteroligt att han valt just KTH, säger rektor Peter Gudmundson, som ska visa presidenten runt.

Besöket kommer att vara cirka en halvtimme på onsdageftermiddagen i ett annars extremt pressat tidsschema. Ingenting är ännu klart, men Barack Obama har tidigare visat intresse för den forskning på KTH som rör solceller och bränsleceller vid Skolan för kemivetenskap.

– Det signalerar ju KTH:s internationella ställning och att vi bedriver forskning i framkant, som vi är mycket stolta över, säger Peter Gudmundson.

Forskning inom förnyelsebar energi handlar bland annat om att skapa och utveckla effektiva tekniker i en värld med sinande och ändliga resurser.

– Det är en forskning för framtiden som på sikt kan bli avgörande för oss alla, säger Peter Gudmundson.

Text: Jill Klackenberg

Praktiska konsekvenser för KTH:s anställda och studenter

Mer information om vilka praktiska konsekvenser Barack Obamas besök på KTH:s campus får för KTH:s anställda och studenter kommer fortlöpande att publiceras