Till innehåll på sidan

Ung forskare internationellt prisad

Publicerad 2016-08-11

Hallå där, Sara Zahedi, biträdande lektor i numerisk analys, som fått pris vid European Congress of Mathematics för framstående forskning. Hur känns det?
– Jag blev både väldigt glad och överraskad. Extra roligt när ens forskning uppmärksammas internationellt.

Sara Zahedi

Sara Zahedi , en av tio unga matematikforskare som fick ta emot pris, utvecklar datorsimuleringar kring hur olika vätskor och gaser beter sig, bland annat i syfte att förbättra miniatyrlab, Lab-on-a-chip, där man med mikrochip kan analysera blod och upptäcka bakterier och virus inom några minuter.

– I sådana mikrosystem kontrolleras och manipuleras vätskor i miniatyrkanaler och reaktionskamrar. Med datorsimuleringar kan man enkelt undersöka effekterna av att ändra på kanalgeometrin och fysikaliska parametrar utan att tillverka och testa nya chip. Det finns även många andra tillämpningar som simuleringar av droppbildning i bläckstråleskrivare eller smältning av is, säger Sara Zahedi.

Datorsimuleringar används alltmer och av alltfler som verktyg för att få ökad förståelse för fysikaliska fenomen men också till att optimera tillverkningen av exempelvis mikrochip eller bläckstråleskrivare.

– I min forskning utvecklar vi framtidens algoritmer för datorsimuleringar med dynamiska geometrier som till exempel gränsskiktet som separerar två icke blandbara vätskor. Algoritmerna är noggranna och effektivare än dagens algoritmer och kommer att finnas i framtidens mjukvaror för datorsimuleringar av problem med så kallade rörliga ränder.

Berättat för: Christer Gummeson