Science fiction har bidragit med många tankesätt för vetenskapen, säger författaren och tidigare forskaren Alastair Reynolds som är med i nästa sändning av tv-showen Crosstalks. (Foto: Barbara Bella)

TV-show lyfter fram forskarstjärnor

Publicerad 2013-02-26

På torsdag är det dags för andra delen av den webbsända tv-showen Crosstalks. Här samlas kända och mindre kända internationella forskare för att diskutera aktuella frågor i timslånga samtal. Allt direktsänt över nätet och öppet för alla att delta via sociala medier. KTH och Stockholm universitet står bakom programmet.

Fyra sändningar per år planeras där varje sändning delas upp i tre knappt timslånga delar, där varje del tar upp en aktuell frågeställning. I den första sändningen stod ekonomi, global uppvärmning och entreprenörskap i fokus.

– Vi vill visa upp en intressant mix av gäster som är lika engagerande som ämnena som diskuteras. I studiopubliken sitter studenter från KTH och Stockholms universitet, som också ställer frågor under programmets gång, säger producenten Tomas Axelsson.

Interaktionen med tittarna är viktig, både den på plats men även den som sker via internets olika kanaler, menar han.

– Det är öppet för tittarna att ringa in via Skype eller ställa direkta frågor via Twitter. Målet är att publikens medverkan ska ge en bättre diskussion.

Crosstalks form öppnar upp för mer spontana och oförberedda svar, menar Danica Kragic, som deltar i nästa sändning under rubriken: ”What is the ultimate destiny of man and robot?”

– Vi behöver fler forum där vi kan diskutera viktiga ämnen och där diskussionen får ta tid. Blandningen av gäster gör att olika synsätt och åsikter får komma till tals. Det leder till både bättre och roligare diskussioner, säger Danica Kragic, professor i datavetenskap.

I den del av programmet Danica Kragic deltar finns också Ruzena Bajcsy, från University of California, och Torbjörn Tännsjö, professor vid Stockholms universitet, samt science fiction-författaren Alastair Reynolds som syns via videolänk.

– Jag deltar gärna i sammanhang som ägnas vetenskapliga framsteg. Inte minst därför att här finns tiden och möjligheten att få föra fram en åsikt utan att den vinklas för hårt. Som science fiction-författare måste du vara extra uppmärksam på i vilka sammanhang du deltar, säger Alastair Reynolds.

Alastair Reynolds har en bakgrund som forskare, bland annat på ESA, och menar att det finns ett viktigt utbyte mellan vetenskap och science fiction.

– Science fiction har bland annat bidragit med ett språk, tankesätt och uttryck, som redan har anammats för att beskriva olika vetenskapliga sammanhang. Science fiction är ett av de verktyg vi har när vi funderar över framtiden.

Att placera en Sci-Fi-författare bland en grupp forskare kan tyckas udda men greppet är mycket medveten, menar Tomas Axelsson.

– Att blanda människor med goda kunskaper och starka åsikter, men från helt olika områden, gör att diskussionen lyfter och det gör ämnet mer intressant och spännande, säger han.

Idén till Crosstalks fick han som en reaktion till införandet av avgifter för internationella studenter på svenska lärosäten.

– Det slog mig att vi behöver marknadsföra svenska universitet bättre, och verkligen visa upp våra forskare som de rockstjärnor de är.

Crosstalks kan även hjälpa till att fullgöra den tredje uppgiften som ligger på alla forskare, menar Danica Kragic.

– Vi måste bli bättre på att lyfta de problem vi ser som forskare och föra ut dem i samhället. Inte bara sikta på nästa konferens när vi vill presentera våra resultat utan verkligen upplysa allmänheten.

Crosstalks sänds den 28 februari med start klockan 17.00. Äldre sändningar går att se i efterhand på crosstalks.tv . Bakom programmet står KTH och Stockholms universitet.

Text: Magnus Pahlén Trogen