Till innehåll på sidan
Susanne Forchheimer
– Jag kommer att ha otroligt stor nytta av utbytesstudierna på University of Illinois. Både kursmässigt och hela kulturbytet, säger KTH-studenten Susanne Forchheimer. (Foto: Christer Gummeson)

Susannes bästa tid i Illinois

Publicerad 2011-10-12

Det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det säger Susanne Forchheimer, som är KTH:s första utbytesstudent på plats i Urbana-Champaign. Men det har inte varit någon lätt resa hittills.

– Jag pluggar dygnet runt och har lite svårt att anpassa mig till det amerikanska studentkorridorslivet. Men det är väldigt lärorikt och jag hoppas verkligen att jag får stanna ytterligare en termin, säger hon.

Från början hade Susanne tänkt plugga i Valencia, Spanien. Men så fick hon av en slump höra talas om de nya avtal som KTH slutit med några amerikanska universitet. Mest av allt lockade Cal Poly i Kalifornien, men hennes pappa som är professor vid Linköpings universitet, rekommenderade University of Illinois i Urbana-Champaign.

– Det kändes först lite konstigt att välja ett universitet som ligger mitt ute på vischan. Men jag ångrar ingenting. Jag sökte hit för att det var det bäst rankade universitet att välja på, det är ju rankat bland USA:s allra bästa inom ingenjörsutbildningen. Lärarna är bra och studenterna är ambitiösa. Jag förstår verkligen att det har gott anseende.

Hemma på KTH pluggar Susanne medieteknik, men på campus Urbana-Champaign läser hon några kurser inom datavetenskap och en inom kreativa processer. Och det är mycket mer krävande än vad hon trodde. Inte minst för att det är så mycket läxor, återkommande prov och skrivuppgifter. Det amerikanska systemet styr upp studenterna i högre grad, säger hon.

– Man lär sig visserligen mycket, men det känns lite annorlunda att man blir så väldigt omhändertagen. Ungefär som på gymnasiet hemma i Sverige. Det finns inte utrymme för mig att planera för egna studier, jag är helt uppbunden med alla hemläxor och tester. Det är tufft och tidskrävande.

Merit för arbetslivet

Lite oväntat för henne har kreativitetskursen varit mest givande. Främst beror det nog på att amerikaner är så kompetenta inom området. När hon läst liknande kurser i Sverige har de känts aningen flummiga, säger hon.

– Här får man lära sig konkreta tekniker och knep för att vara kreativ och tänka utanför ramen. Det känns mer strukturerat här och med tydligt fokus på egen produktion. Det är mycket uppsatsskrivande och många muntliga presentationer. Mina kurskamrater är väldigt skolade i att hålla tal, de har ju fått träna en hel del på High School, själv får jag kämpa ganska mycket för att lyckas.

Men den största nyttan med utbytesstudierna är inte själva kurserna, resonerar Susanne.

– Visst de är jättebra i sig. Men det som jag uppskattar mest är kulturutbytet. Jag tror det är svårt att förstå för den som inte varit här både hur tufft och givande miljöombytet är. Och jag tror att framtida arbetsgivare ser det här som en merit, att jag hade mod att kasta mig ut i något som jag inte visste var det skulle landa.

Susanne är ensam KTH:are på campus, men totalt finns ett tiotal andra svenskar från Lund, Uppsala och Luleå tekniska universitet. De flesta läser ingenjörsämnen. Några av dem träffade hon redan på flygresan hit i augusti, flera andra svenskar och européer brukar hon träffa på en pub vid huvudgatan Green Street. Det har länge varit den traditionella träffpunkten för Urbana-Champaigns internationella studenter, berättar hon.

– Även om man åkt hit för att träffa amerikaner är det skönt att ha ett nätverk med sina grannländer. Det finns också en facebooksida för de internationella studenterna, som funkar jättebra.

Annorlunda studentboende

Studentboendet har varit den största utmaningen. Susanne delar rum med en 18-årig student från Chicago, som har lite andra studie- och levnadsvanor än henne. Att dela toaletter och duschrum med 50 andra studenter och att äta lunch och middag i skolmatsalen varje dag har också gett nya erfarenheter.

Så gott som alla inhysta på studenthemmen är förstaårsstudenter som i många fall flyttat hemifrån i samband med universitetsstudierna. Liksom på andra amerikanska studenthem finns det många ordningsregler att förhålla sig till. En av studenterna fungerar som husvärd och ser till att reglerna efterlevs.

– Egentligen är jag nog för gammal för sådant här boende, konstaterar 22-åriga Susanne.

Hon rekommenderar andra svenska studenter som åker till Urbana-Champaign att hyra en egen studentlägenhet i stället. De är inte svåra att få tag på och ligger centralt på campus.

Om Susanne får stanna även nästa termin kommer hon att välja ämnen som ligger lite utanför det teknikvetenskapliga området. Det vore dumt att inte läsa kurser från någon av de andra fakulteter som finns på campus, säger hon.

– Jag funderar på att läsa något inom ledarskap och entreprenörskap. Det är ju lite av en amerikansk specialitet. Jag vill passa på att bredda mig när jag nu har tillgång till hela det här universitetet. Det är också mitt tips till andra som vill åka till USA. Förhoppningsvis kommer jag också att kunna räkna in de kurserna i min examen på KTH.

Får hon igenom sin ansökan för studier till våren hoppas hon även få tid till att resa.

– Ja, det är min dröm. Jag vill åka till Mexiko, Kalifornien och Las Vegas. Och Kanada, där skulle jag vilja åka skidor.

Om KTH:s studenter får kännedom om det amerikanska utbytesavtalen kommer säkert jättemånga att ta chansen att plugga i USA, tror Susanne. Själv marknadsförde hon flitigt KTH under en utlandsstudiemässa nyligen på Urbana-Champaign.

– Jag fick många frågor om vilka utbildningar som fanns på KTH och gjorde mig bästa för att locka studenterna till Stockholm.


Text: Christer Gummeson

Tema USA

Campi skildrar i en serie artiklar KTH:s samarbete med USA. Främst handlar artikelserien om det nystartade samarbetet med University of Illinois, campus Urbana-Champaign: vilka delar samarbetet berör och hur det gagnar KTH som helhet och den enskilda medarbetaren, både lärare, forskare och administratörer.

Startsidan Tema USA i Campi