Till innehåll på sidan

Studenthus som väckte sensation

PODD – KTH CAMPUS 100 ÅR

Publicerad 2017-06-22

Kårhuset på KTH:s campus räknas som ett av de främsta exemplen på svenska byggnader i funkis-stil. Hör arkitekturhistorikern Martin Rörby berätta om omvärldens reaktioner när Nymble stod klart 1930.

Podden är producerad av Håkan Soold

Syns inte podden - klicka här

KTH Campus 100 år

  • I podcast-serien ”KTH Campus 100 år” kommer vi att besöka olika miljöer på campus, träffar anställda och andra personer som bidrar med sin berättelse om KTH:s historia, nutid och framtid. I det här avsnittet hör vi arkitekturhistorikern Martin Rörby om kårhuset Nymble som invigdes strax efter Stockholmsutställningen 1930 då funktionalismen fick sitt genombrott i Sverige. Nymble, som ritades av arkitekterna Uno Åhrén och Sven Markelius, räknas som ett av de främsta exemplen på funktionalism i Sverige. Martin Rörby berättar om hur det gick till när Åhrén och Markelius fick uppdraget att rita kårhuset och deras tankar och idéer kring denna byggnad.
  • De första byggnaderna på KTH:s campus, huvudbyggnaden och intilliggande laboratoriebyggnaden, invigdes 19 oktober 1917. Läs mer om hur du kan vara med och fira KTH Campus 100 år .