Student prisad för hållbar lösning

Publicerad 2016-10-24

Hallå där, Linus Olausson, vars lag gick segrande ur Nordic City Challenge, en nordisk studenttävling om hållbar stadsplanering. Hur känns det?
– Riktigt kul, vi jobbade på en bra idé i flera dagar, roligt att juryn också gillade den.

Linus Olausson.

Uppgiften var att utforma en hållbar stadsmiljö i Lindholmen, Göteborg – hur gjorde ni?
– Vi började med att ta reda på problematiken som de har i Göteborg och i andra städer, sedan var det fokus på att försöka få in en pusselbit från varje problemområde och sätta ihop en helhetslösning. Alla i gruppen hade olika akademisk bakgrund, och därför väldigt bred kunskap – tillsammans lyckades vi hitta en bra lösning.

Du pluggar energi och miljö på KTH – vilken nytta har du av tävlingen i dina fortsatta studier?
– Jag är nästan klar med min utbildning, har bara ett halvår kvar, men något som jag verkligen lärde mig är att det är fördelaktigt att jobba ihop med människor som har olika akademisk bakgrund, eftersom det bidrar till fler perspektiv. Annars är att det lätt hänt att man bara ser dem som är inom ens eget område, vilket blir ganska smalt.

Är hållbar stadsutveckling något du vill arbeta med i framtiden?
– Jag läser hållbar energiteknik med inriktning på kraftproduktion, så förmodligen kommer jag nog jobba ganska brett med alla typer av kraftproduktion. Men en viktig pusselbit för framtidens kraftsystem är småskalig produktion, även i städer.

Berättat för: Christer Gummeson

Det vinnande laget, ”The Urban Huggers”, bestod förutom av Linus Olausson av studenter från Helsingfors universitet, Aalto-universitetet, Islands universitet och Köpenhamns universitet. Läs mer om tävlingen här