Openlab är en kreativ plattform där akademi och stad möts och löser problem, säger Ivar Björkman, chef för Open Lab (Kameran på hans huvud används för att dokumentera varje steg i utvecklingen av Open Lab). (Foto: Christer Gummeson).

Stockholmsstudenter får kreativare labbmiljö

NOTIS

Publicerad 2013-05-21

Nu ska studenter vid Stockholms fyra lärosäten få möjligheten att sätta tänderna i riktigt kluriga och komplexa samhällsproblem. Detta sker genom samarbetet Openlab, ett initiativ som både KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Södertörns högskola och Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Länsstyrelsen i Stockholms län står bakom. Konstnärliga uttrycksformer blir ett viktigt verktyg för att lyckas.

– Genom den breda och djupa kompetens som parterna i Openlab besitter kan vi gemensamt ta oss an stora tvärdisciplinära frågeställningar. Jag tror att detta är mycket attraktivt för studenter, lärare och forskare, säger rektor Peter Gudmundson.

Openlab har flera syften. Samarbetet ska bidra till nytänkande och nya ämnesöverskridande sätt att jobba för att möta den växande och hållbara stadens utmaningar. Det ska även bredda studenternas arbetsmarknad och bidra till ökad anställningsbarhet för dem.

Openlab ska också synliggöra och stärka samarbetet mellan parterna, och öka kompetensförsörjningen från och kvaliteten i de olika verksamheterna.

Ivar Björkman, chef för Openlab och tidigare rektor vid Konstfack säger att Openlab är en fantastisk möjlighet att arbeta interdisciplinärt och att hitta nya vägar för att lösa problem.

– Metoden för hur vi gör det blir central för att lyckas och där hoppas jag att det område jag kommer från kan spela en viktig roll. Designmetodik är exempelvis att utmärkt verktyg för att få olika kunskapsområden att lösa problem tillsammans. Men också andra konstnärliga uttrycksformer kommer spela en viktig roll i problemlösningsprocessen och i att kommunicera för omvärlden den forskning som bedrivs vid våra lärosäten, säger han.

Openlab huserar på KTH:s campus, Valhallavägen 79, i samma lokaler där rektor och förvaltningen satt fram till årsskiftet.

Text: Peter Larsson

Läs mer om Openlab