Språkträning i svenska med extrafart

Publicerad 2016-12-14

Jättebra, intressant och effektivt. Det tycker doktoranden Tasos Koutoulas om KTH:s nya intensivkurs i svenska. Ett stort plus är språkträningen han får genom kontakten med sin study-buddy, Viktoria Halltell.

En gång i veckan träffas Tasos Koutoulas, doktorand vid Transportvetenskap, och Viktoria Halltell, utredare på universitetsförvaltningen, för en lunch med språkträning.

Tasos är en av deltagarna på den nya intensivkurs i svenska och svensk arbetskultur som startats i höst. För att få fler tillfällen att praktisera språket har kursdeltagarna också försetts med var sin study-buddy, en svensktalande KTH:are. Viktoria är Tasos study-buddy.

När vi möter dem på restaurang Q är Tasos lite osäker på om han ska klara av hela intervjun på svenska. Vi enas om att försöka hålla oss till svenska men ta engelskan till hjälp om det blir alltför svårt.

– Men jag pratar bara svenska med dig, jag är stenhård på den punkten, inflikar Viktoria.

– Ja, det är jättebra. Jättesvårt, men jättebra, säger Tasos.

Konstiga lagar

Det här är Tasos och Viktorias fjärde lunchträff och till den här gången har Tasos fått i uppgift att läsa en tidningsartikel som de kan prata om. Han har valt en artikel i Metro om att plugga utomlands.

– Förstod du allt? frågar Viktoria.

– Inte direkt, jag har använt lexikon för att slå upp en hel del.

Artikeln innehåller bland annat en spalt om konstiga lagar och förordningar i olika länder. Har Tasos stött på några lagar han tycker är konstiga i Sverige undrar Viktoria.

Inga lagar direkt, men lite snopen blev han över att gå miste om sin tvättstugetid för att han inte kom till tvättstugan förrän en timme efter att det bokade passet startat.

– Aha, jo men så är det. Börjar man inte i tid får någon annan ta över passet, kommenterar Viktoria.

Stort intresse

Intensivkursen ges av KTH Relocation/KTH Karriär och Kompetensutveckling och genomförs som en pilot under hösten. I januari startar en ny pilotomgång. Faller det väl ut kommer kursen att permanentas under nästa år.

I projektet ingår också att värva study-buddies och sammanföra dem med kursdeltagarna. Intresset, både för kursen och för att bli study-buddy, har varit stort.

– Vi fick gallra hårt bland de sökande till första kursen, den som startade i oktober. Och det tog bara några timmar att få ihop tillräckligt många study-buddies, berättar Lotta Rosenfeldt, projektledare för utbildningen.

Under kurstiden, 8 veckor, åtar sig varje study-buddy att träffa sin adept en gång i veckan över en lunch. Lotta Rosenfeldt påpekar att projektet även innebär en möjlighet för bägge parter att knyta nya kontakter och vidga sitt nätverk.

Viktoria Halltell, för sin del, ser sitt åtagande också som ett sätt att betala tillbaka lite för den språkkurs i Cambridge hon själv fått gå genom KTH:s försorg.

– Jag tyckte att det var ”payback time” nu. Dessutom tycker jag det är väldigt roligt med språk och har själv pluggat i Frankrike, berättar hon.

Vänner i Sverige

Tasos Koutoulas kommer från Grekland och arbetade som civilingenjör fem år i hemstaden Tessaloniki innan han bestämde sig för att doktorera. Att han valde Sverige och KTH berodde bland annat på att han hade vänner som studerat här tidigare.

– Jag var på semester i Sverige och tyckte det var jättefint här. Och KTH är det bästa universitetet för mitt område.

Nu har han varit i Sverige i ett år och åtta månader och förutom en första introduktionskurs i svenska på KTH har han också prövat att läsa svenska på SFI.

– Men jag hoppade av efter tre gånger. Det gav ingenting, vi var på så olika nivåer i gruppen att det blev svårt att göra några framsteg.

KTH-kursen är betydligt effektivare, konstaterar han. Den vänder sig till anställda forskarstudenter/forskare som är nya i Sverige och syftar också till att ge deltagarna bättre kunskaper om KTH och svensk arbetskultur. Därför ingår bland annat flera studiebesök på KTH.

– Jätteroligt att besöka andra institutioner än sin egen och väldigt bra att man träffar doktorander från andra delar av KTH. Och de här lunchträffarna är jätteviktiga, på min institution pratar vi ju bara engelska.

När lunchträffen avslutas efter drygt en timme ser Tasos Koutoulas ganska trött ut. Men visst gick det att genomföra hela intervjun på svenska, inte en enda gång har vi fuskat med engelska.

Text: Ursula Stigzelius