Sommarskolan i Stockholm ska locka utländska studenter till fortsatta studier i Sverige. (Foto: Olle Nordell)

Sommarskola lockar till svenska studier

Publicerad 2012-06-20

I veckan startade den sommarskola som KTH, Stockholms universitet och Karolinska Institutet gemensamt står bakom. Ett 50-tal studenter från olika delar av världen hälsades välkomna av lärosätenas rektorer i Aula Magna vid Frescati.

Stockholm Summer School är en del i det ökade samarbetet mellan Stockholms största lärosäten.  En av tankarna bakom satsningen är att den ska väcka intresse för ytterligare studier i Stockholm och Sverige genom att studenterna får möjlighet att uppleva hur det är att studera här.

Totalt erbjuds fem kurser i ämnen som Bioentrepreneurship, Future Energy Technology, Global Health, The Earth’s Climate and Climate Change och The Swedish Model.

När sommarskolan startade i måndags hälsades studenterna välkomna av de tre rektorerna som hoppades att studenterna skulle få smak för fortsatta studier i Sverige. KTH:s rektor Peter Gudmundson talade om den stora andel utländska studenter som KTH har och om den stora forskningssatsningen Science for Life Laboratory som de tre lärosäten står bakom.

En av dem som ska delta i sommarskolan är Pamela Cominetti som vanligtvis studerar i Milano. Efter att ha varit på Oslos sommarskola förra året bestämde hon sig för att även söka Stockholm Summer School i år. Hon kommer att läsa kursen The Swedish Model och tror att den blir en bra förberedelse då hon ska läsa vid Handelshögskolan i Stockholm till hösten.

Bland kursdeltagana finns även syskonen Sarah och Ohanna Glännefors. De har bott i Brasilien i många år och även studerat där men har nu återvänt till sitt andra hemland Sverige, även de ska studera den svenska välfärdsmodellen. En av deras kurskamrater blir Sexgul Celik från Paris.

– Det är bra att få veta mer om hur det fungerar i Sverige och för Frankrike kan det vara bra att lära sig en del av Sverige. Den svenska välfärdsmodellen är den bästa, säger hon.

Gregorios Kyriatzis, från norra Grekland, är här för att studera bioentreprenörskap. Han berättar att sommarkursen är att sätt för honom att fullborda studierna på ett sätt som ger nya perspektiv. Det är hans första besök i Sverige och om allt går som han vill hoppas han kunna börja studera i Uppsala till hösten.

För att de internationella studenterna ska få ut mesta möjligt av sin vistelse i Stockholm finns också ett rikt program vid sidan av studierna. Här ingår bland annat guidade bussturer, midsommarfirande på Skansen, kanotutflykt i Brunnsviken och båttur i skärgården. Och för att få en ”Nobel-känsla” med sig från Stockholm bjuds studenterna på en mottagning i Stadshuset.

Stockholm Summer School erbjuder även ett antal så kallade Star Lectures med uppmärksammade forskare inom aktuella ämnen. Från KTH:s sida deltar Mathias Uhlén, bioteknologi och Göran Marklund, rymd- och plasmafysik.

Text: Per Larsson och Christer Gummeson

Läs mer om Stockholm Summer School