Sabbatsår inspirerar it-professor

Publicerad 2016-05-25

Hallå där Kristina Höök, professor i interaktionsdesign, som har tagit ett sabbatsår från KTH och är på rundresa i USA. Hur känns det?
– Fantastiskt, helst skulle jag vilja vara på sabbatical precis hela tiden!

Kristina Höök

Kristina Höök har hunnit halvvägs in i sin sabbatsperiod. Under våren var hon i Florida, hösten kommer hon att tillbringa i Santa Cruz, Kalifornien.

Hur har vistelsen varit hittills?
– Det har varit en extremt viktig period för mig i min forskning. Jag har läst mycket och börjat skriva på en bok. Tiden i Florida spenderade jag med en filosof, professor Richard Shusterman, vilket fick mig att tänka i nya banor, fördjupa min förståelse för den teori jag har haft som inspiration och även finna annan litteratur som är viktig.

– Jag räknar med att hösten kommer fortsätta i samma anda: mer forskning, tid att läsa, tid att hämta in nya tankar. Inte minst har jag kunnat återhämta mig efter några riktigt tuffa år med många doktorander och stort ledningsansvar.

Vad gör du just nu?
– Alldeles nyligen höll jag ett föredrag på Google som delvis innehöll de här insikterna på ett teoretiskt plan. Det var tydligen var mycket uppskattat och någon där kommenterade just detta: nya tankar, nya teoretiska begrepp, ett nytt sätt att se på design. Jag upplever det som att jag är på rätt väg.

Kristina Höök har fått sitt sabbatsår finansierat genom KTH, som vill uppmuntra fler forskare att hitta inspiration och utbyta erfarenheter vid utländska lärosäten.

– Pengarna jag fick har varit otroligt bra att ha. Jag har använt dem till mitt boende, hyrbil och resor. Utan de pengarna hade jag inte kunna åka och bo så länge någon annanstans då jag är en medelålders tant med villa, Volvo och andra ekonomiska ansvar här hemma. Det har gett lugn och ro, säger Kristina Höök.

– Det enda som känns besvärligt är att mina projekt hemma i Sverige belastar min lön under den här perioden. Det betyder i sin tur att jag måste se till att det jag gör under året går att rapportera på mina projekt. Det hade varit väldigt bra om jag hade fått en summa som även kunnat täcka delar av min lön.

Berättat för: Christer Gummeson

Fakta: KTH finansierar tolv sabbatsperioder, Sabbatical, varje år. Skolchefer nominerar projekt till en kommitté som leds av vicerektor Arne Johansson. Forskaren behåller sin lön från KTH under sabbatsperioden.

Finanseringen delas av KTH:s centrala medel (resekostnader, boende) och skolan (kostnader för att frigöra forskaren från ordinarie tjänst). Hittills har åtta forskare fått finansiering för Sabbatical. Läs mer på intranätet