Till innehåll på sidan

Robyn får KTH:s stora pris

Publicerad 2013-09-24

Robin Miriam Carlsson, mer känd under sitt artistnamn Robyn, är årets mottagare av KTH:s stora pris. "Än så länge känns det overkligt och väldigt högtidligt. Jag får försöka ta in det lite bit för bit, tror jag", kommenterar Robyn priset.

Robyn får KTH:s stora pris 2013. Foto: Klaus Thymann.
Robyn får KTH:s stora pris 2013. Foto: Klaus Thymann.

– Genom sin musik, sitt entreprenörskap och sin integritet är hon en fantastisk förebild för många och hon använder sig av ny teknik på ett spännande sätt. Musik och teknik har ju många likheter – båda är gränsöverskridande och påverkar människor i deras vardag. Dessutom gillar jag personligen flera av hennes låtar, säger rektor Peter Gudmundson.

I och med att Robyn nu får KTH:s stora pris hamnar hon i samma sällskap som bland andra Spotifys Daniel Ek, modeskaparen Gunilla Pontén, fotografen Lennart Nilsson och Nobelpristagaren Hannes Alfvén.

– Jag kan ärligt säga att det är svårt att ta in. Att juryn tycker att jag stämmer in på beskrivningen för KTH:s stora pris - det är ju överväldigande att tänka på. Jag känner stor ödmjukhet inför att vara en av pristagarna för det här fantastiskt fina priset, säger Robyn.

Robyn har varit verksam som musiker i snart 20 år. 1995 släpptes debutsingeln "You've Got That Somethin'", och senare samma år kom den stora genombrottssingeln "Do You Really Want Me (Show Respect)" och debutalbumet "Robyn Is Here" släpptes i Sverige.

Läs mer om KTH:s stora pris 2013