Till innehåll på sidan
KTH:s säkerhetschef Lena Edvardsson har tillsammans med Säpo tagit fram en plan med säkerhetsåtgärder för KTH:s campus. (Foto: Christer Gummeson)
KTH:s säkerhetschef Lena Edvardsson har tillsammans med Säpo tagit fram en plan med säkerhetsåtgärder för KTH:s campus. (Foto: Christer Gummeson)

Rigorös säkerhet vid Obamas KTH-besök

Publicerad 2013-09-03

Säkerhetspådraget när Barack Obama kommer på onsdag är det största någonsin i KTH:s historia. Centrala delar av Campus KTH spärrades av redan på måndagskvällen för att förbereda ankomsten av den amerikanska presidenten och hans följe.

– För svensk polis i allmänhet är detta det största säkerhetspådraget någonsin vid ett utländskt statsbesök och självklart även för oss på KTH, säger Lena Edvardsson, säkerhetschef på KTH.

KTH kontaktades för några veckor sedan med en förfrågan från UD om ett eventuellt amerikanskt presidentbesök. Efter att KTH framstod som en alltmer sannolik plats för Obamas besök har Säpo varit på plats på campus för att undersöka säkerhetsnivån i byggnader och utemiljöer.

Den senaste veckan har KTH:s ledning tillsammans med Lena Edvardsson haft täta kontakter med både UD, Säpo, ordningspolisen och Vita husets säkerhetspersonal för att ta fram en plan med säkerhetsåtgärder.

En unik chans för oss att öka synligheten för KTH:s forskning.

På måndagen offentliggjordes vilka avspärrningar och andra begränsningar som gäller på Campus KTH de närmaste dagarna. Redan samma kväll stängdes centrala delar av campus av helt och hållet. Från tisdag kväll och fram tills den amerikanske presidenten lämnat KTH på onsdag eftermiddag kommer även flera adresser på Teknikringen och Drottning Kristinas väg vara avspärrade.

Lena Edvardsson kan av säkerhetsskäl inte säga exakt var på KTH:s campus besöket kommer att ske, hur många och vilka som kommer att delta, eller hur stort följe som Barack Obama har med sig.

En fordonsflotta på 40–50 fordon

Enligt uppgifter från polisen är det totala följet vid Obamas besök i Sverige omfattande. Sammanlagt beräknas en fordonsflotta på 40-50 fordon att färdas från Arlanda i samband med att presidenten anländer till Stockholm på onsdag förmiddag.

Totalt 2000 poliser i Stockholm är engagerade i bevakningen av Barack Obama. Polispatruller har varit på plats under flera dagar på campus, och kommer att öka betydligt mer i antal under onsdagen.

Under besöket kommer den amerikanske presidenten tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt att träffa rektor Peter Gudmundson och några KTH-forskare som är verksamma inom forskningsområdet förnybar energi. Inbjudna journalister kommer att delta vid besöket, men Barack Obama kommer inte göra något annat framträdande på KTH.

Nådde 55 000 personer via Facebook

KTH:s PR-arbete inför Obamas besök har varit inriktad på att lyfta forskningen inom förnybar energi och att förmedla omvärlden glädjen över att presidenten valde att besöka KTH under sitt statsbesök. Informationen har gått ut både via hemsidan och sociala medier.

Det första Facebook-meddelandet med nyheten att Obama skulle besöka KTH nådde över 55 000 personer, vilket slår tidigare rekord med råge. Artiklarna på KTH:s webbplats kring Obamas besök har sedan i fredags haft drygt 30 000 besök.

Det är ett mycket bra resultat konstaterar Annika Engström, chef över kommunikationsgruppen på KTH, inte minst med tanke på de begräsningar som omgärdat kommunikationsarbetet.

– Vi vill ge en bild av vilka framstående insatser KTH:s forskare gjort, säger Annika Engström, kommunikationsgruppen.
– Vi vill ge en bild av vilka framstående insatser KTH:s forskare gjort, säger Annika Engström, kommunikationsgruppen.

– Av säkerhetsskäl har vi varken kunnat peka ut vilka specifika forskare som Obama ska träffa eller vad som händer i övrigt under besöket. Därför har vi i stället gått ut brett i vår marknadsföring och berättat om vår forskning inom hela förnybara energi-området, säger hon.

Annika Engström berättar att marknadsföringsarbetet drog igång innan det blev bekräftat av Vita huset att Obama skulle besöka KTH under sitt statsbesök. Det var viktigt att redan då starta PR-arbetet – oavsett om presidenten verkligen skulle ha kommit till KTH eller inte, konstaterar hon.

– Vi vet att Barack Obama är intresserad av förnybar energi och ville därför ge honom och omvärlden en bild av vilka framstående insatser KTH:s forskare gjort inom det området. Det här har blivit en unik chans för oss att öka synligheten för KTH:s forskning och stärka vårt varumärke.

Ett 15-tal svenska medier är inbjudna att delta vid Obamas KTH-besök. Vid sidan av de nationella massmedierna märks Osqledaren, KTH:s kårtidning som också fått ackreditering. ”Det är vi mycket glada över”, säger Annika Engström.

Text: Christer Gummeson

Fordonstrafiken inom KTH-området kommer få kraftiga begräsningar i samband med Obamas besök. Centrala delar av Campus KTH kommer att vara helt avstängd för biltrafik från tisdag kväll till onsdag vid 18-tiden. Drottning Kristinas väg kommer vara öppen för trafik i begränsad omfattning under onsdagen, och stängas helt under själva besöket på onsdagseftermiddagen. Även ett omfattande parkeringsförbud gäller från och med tisdag kväll på KTH:s campus.

Läs mer om vilka begräsningar och avspärrningar som gäller de närmaste dagarna

Frågor om begräsningar och avspärrningar etc kan ställas till  visit-kth@kth.se

Läs de senaste artiklarna om KTH:s forskning inom