Till innehåll på sidan
Genom mikrobloggen Twitter har Elisabeth Ekener Petersen kommit i kontakt med nya kollegor inom sitt forskningsområde. (Foto: Marc Femenia)
Genom mikrobloggen Twitter har Elisabeth Ekener Petersen kommit i kontakt med nya kollegor inom sitt forskningsområde. (Foto: Marc Femenia)

Provocerar på Twitter för att bli läst

Publicerad 2013-04-12

När miljöforskaren Elisabeth Ekener Petersen twittrar blir det gärna i form provokativa kommentarer i debatten om miljö och hållbar utveckling. Mikrobloggen Twitter har för henne blivit ett sätt att hitta nyheter och bredda sitt nätverk.

Elisabeth Ekener Petersen är doktorand på Centre for Sustainable Communications (CESC) och arbetar inom fältet social livscykelanalys. Ett mycket nytt område där Twitter blivit ett sätt att knyta samman forskarna över gränserna.

– Jag gillar att uttrycka mig och deltar gärna i debatten kring samhällsfrågor som rör mitt forskningsområde miljö och hållbar samhällsförändring. Och när jag twittrar försöker jag alltid vara lite provokativ för att bli läst.

När hon twittrade ut en kommentar till publicerad artikel hörde en av de mer namnkunniga forskarna inom fältet av sig via mejl.

– Vi hade aldrig tidigare haft kontakt, men kontakten ledde till att vi började planera ett genmäle till den aktuella artikeln tillsammans, säger hon.

Synlig i nytt forskningsfält

Detta är ett bra exempel på hur Twitter gör det möjligt att bygga ut på det personliga nätverket, menar hon. Twittrandet gör också henne själv mer synlig inom ett nytt forskningsfält.

– I dag följer jag cirka 20 personer och känner att det inte skulle vara hanterbart att följa fler än så. Särskilt som att de re-tweetar andras texter vilket ger mig ett bra flöde.

Att Twitter är ett utmärkt verktyg för att bredda det personliga nätverket, menar även Markus Welin, kommunikatör på CSC-skolan, KTH. Den 16 april håller han i ett öppet seminarium med handfasta tips och råd till forskare nyfikna på tjänsten.

– Målet är att visa fördelarna med tjänsten och även ge några första råd på vägen till de forskare som vill börja twittra, säger han.

Twittrande KTH-forskare

De som deltar på seminariet kommer också få en lista med sig med twittrande KTH-forskare som kan bli en första grupp att följa.

– Det är naturligtvis upp till var och en hur de väljer att använda Twitter, och hur personlig man vill vara.

Ett bra råd är att se på Twitter som ett rum där du talar högt med två kollegor, och eftersom dörren till rummet står öppen, kan vem som helst kliva in i diskussionen, när som helst, säger han.

Elisabeth Ekener Petersen twittrar utifrån sin yrkesroll och undviker att ta politisk ställning, betonar hon.

– Även om jag försöker twittra med lite spets så tänker jag också nog igenom vad jag skriver. Jag vet att jag inte kontrollerar vilka som läser mig och håller därför mitt twitter helt professionellt inom ramen för arbetet med hållbar utveckling.

Text: Magnus Pahlén Trogen

Här twittrar Elisabeth Ekener Petersen