Prefekten som tar tag i stressen

Ulf Olofsson, prefekt på Maskinkonstruktion.
Många medarbetare på KTH är högpresterande på samma sätt som en elitidrottare. Då är det extra viktigt att lyssna på kroppens signaler, säger prefekten Ulf Olofsson. (Foto: Christer Gummeson)
Publicerad 2010-10-01

Stresshanteringen på KTH måste ske på flera nivåer. Alla anställda ska få möjlighet att ta hand om sin egen hälsa. Och det är viktigt att bygga upp rätt IT-support och administrativt stöd, annars ökar stressfaktorerna, menar Ulf Olofsson, prefekt på Maskinkonstruktion.

Vad kan vi själva göra för att må bra? Det var temat för en ”Må bra-dag” på institutionen för Maskinkonstruktion i början av hösten. Utgångspunkten var förra årets medarbetarundersökning som visade att hög arbetsbelastning och ett brinnande engagemang var en vanlig, stressande kombination på institutionen.

I medarbetarundersökningen fick alla KTH-anställda svara på samma frågor om arbetsmiljö och hälsa. Maskinkonstruktion fick förhållandevis bra resultat jämfört med övriga KTH. Det som drog ner betyget var ett problem som många KTH:are känner igen.

– Vad som stack ut var att man upplevde det här arbetet som bitvis stressande, konstaterar institutionens prefekt Ulf Olofsson.

Han tycker att det var bra att genomföra en KTH-gemensam medarbetarundersökning och uppskattar möjligheten att spegla sin egen institution i det övergripande resultatet. Men han betonar att det också är viktigt att fånga upp resultatet på alla nivåer i organisationen.

För att tackla stressen behövs också insatser på flera plan menar Ulf Olofsson. Bland annat ser han det som mycket viktigt att värna om den verksamhetsnära administrationen.

Omedelbar respons

Maskinkonstruktion som är en stor institution har exempelvis både vaktmästare, ekonomiadministration och kursregistrering i huset. Ett privilegium som Ulf Olofsson sätter stort värde på. Institutionen har också utökat antalet anställda på IT-avdelningen.

– Vi försöker få organisationen ”lean”. Inte i första hand för att pressa kostnaderna utan för att den verkligen ska vara nära, man ska kunna få omedelbar respons. Det finns ju inget som är så stressande som en dator eller en kopiator som inte fungerar just när man har som mest bråttom.

En annan sida av stresshanteringen handlar om individens möjligheter, och ansvar för, att ta hand om sin egen hälsa. Precis som alla KTH-anställda har de som arbetar på Maskinkonstruktion rätt till en friskvårdstimme på betald arbetstid per vecka.

De får också bidrag till träningskort och tidigare har institutionen även erbjudit qigong på arbetstid. För att göra den så lättillgänglig som möjligt har qigongen hållits i Maskinkonstruktions egna lokaler.

För närvarande ligger qigongträningen nere på grund av en ombyggnad men Ulf Olofsson hoppas att den snart ska kunna komma igång igen.

– Jag ser det som viktigt att kunna erbjuda den här möjligheten i huset just för att man ska få ett tillfälle att bryta av och fokusera på något annat.

Individens ansvar

I början av hösten anordnades också en ”Må bra-dag” på Solna-Säby kursgård för institutionens medarbetare. Den inleddes med en föreläsning om hälsa, kost och motion. Eftermiddagen ägnades åt en hälsotipspromenad och qigong.

– Vi brukar alltid ha någon form av gemensam aktivitet vid terminsstarten och med tanke på undersökningen tyckte vi att det här var ett lämpligt tema, säger Ulf Olofsson.

Syftet med ”Må bra-dagen” var främst att inspirera till en diskussion om vad individen själv kan göra för att må bra. Som föreläsare anlitades Mats Petersson, hälso- och idrottskonsult som bland annat har arbetat med hockeylandslaget.

– Många här brinner ju för jobbet och är högpresterande på samma sätt som en elitidrottare. Då är det extra viktigt att lyssna på kroppens signaler. Det kan till exempel vara okej att jobba mycket en period men sedan måste man också se till att få tid för återhämtning.

Gröt och tai chi är Ulf Olofssons eget recept för att må bra.

– Jag är uppe och gör tai chi varje morgon innan familjen får gröt. Det är min stund. Missar jag den mår jag inte bra.

Text: Ursula Stigzelius