Omskolad ingenjör redo för läraryrket

Publicerad 2017-10-31

Hallå där Carl Engman, en av de första som tagit examen från KTH:s kompletterande pedagogiska utbildning, KPU. Hur känns det?
– Det känns jättebra och en befrielse att kunna lägga utbildningen bakom mig, det var en tuff prövning.

Carl Engman var en av omkring 40 akademiker som antogs när KTH i juni förra året startade en så kallad KPU för bland andra naturvetare och ingenjörer som vill utbilda sig till ämneslärare.

– Det har varit en utmaning, särskilt de första månaderna. Från min bransch, som dataingenjör, har jag vant mig vid att det finns saker som är rätt eller fel, lärarutbildningen har handlat mycket om att problematisera och reflektera kring olika aspekter av ämnen vilket varit en omställning.

Varför vidareutbildade du dig till lärare?
– Intresset för pedagogik har legat och grott hos mig sedan länge. Jag vikarierade som lärare en tid, både direkt efter gymnasiet och under mina ingenjörsstudier. Nu efter att ha jobbat 25 år som ingenjör tyckte jag att det var dags att pröva något nytt.

Hur har utbildningen varit – en stor del har ju skett på distans?
– Det mesta har varit riktigt bra, även om det ibland känts lite ostrukturerat. Distansstudier passar mig utmärkt. Jag gillar att kunna styra över tiden själv, men det har krävts stor självdisciplin och att kunna fokusera på den uppgift man har för stunden.

Du fick ett lärarjobb direkt efter utbildningen – hur är det?
– Jag blev erbjuden jobb på en gymnasieskola redan under min första praktik och sedan ytterligare ett jobb, men valde att börja med en högstadieklass där jag undervisar i teknik, matematik och fysik. Det är en fantastiskt bra skola!

– Fram tills ganska nyligen har det varit en stor utmaning och jag kommer hem dödstrött på kvällarna. Det är mycket nytt som jag måste skolas in i och lära mig – bara en sådan sak som att lära känna 100 elever och vilken kunskapsnivå de befinner sig på. Men att träffa ungdomar och se hur de utvecklas är otroligt givande.

Berättat för: Christer Gummeson