Rymden för större utrymme på KTH när ett nytt forskningscentrum startar 1 mars. (Foto: Rymdstyrelsen)
Rymden för större utrymme på KTH när ett nytt forskningscenter startar 1 mars. (Foto: Rymdstyrelsen)

Nytt center för rymdforskning

Publicerad 2014-02-26

Teknik för extrema förhållanden, raketexperiment och studier i rymdturism. Det är exempel på verksamhet som knyts till rymdcentret som öppnar 1 mars på KTH. Astronauten Christer Fuglesang blir centrets föreståndare.

Christer Fuglesang (Foto: Jeanette Lundbeck)

– Centret ska bli ett nav för svensk rymdforskning och rymdteknik och sätta fokus på rymdverksamheten på KTH. KTH blir mer rymd, säger Christer Fuglesang adjungerad professor i rymdfysik.

I och med centret ska KTH inte bara bli ”mer rymd” på forskningssidan, ambitionen är också att fler studenter ska läsa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, gärna med rymdanknytning.

– Rymden är fascinerande. Det tyckte jag när jag började läsa och det tycker jag än. Jag vill väcka lusten för rymden hos unga människor, säger Christer Fuglesang.

Rymdforskning drivs inom flera vetenskapliga områden. Centret får uppgiften att knyta samman forskningstrådarna och bidra till att rymdverksamheten drar nytta av tvärvetenskapliga samarbeten.

Det ska leda till att KTH kan ta större rymdprojekt än i dag och öka synligheten för lärosätets rymdverksamhet internationellt.

Christer Fuglesang har planer på ett första tvärvetenskapligt projekt:

– Ambitionen är att utveckla ett satellitprojekt som engagerar flera grupper inom KTH. Bland annat ska det stimulera studenter som kommer att bygga satelliten tillsammans med forskare, säger Christer Fuglesang.

Centret startar som en testverksamhet under cirka två år och drivs virituellt. KTH bidrar med 500 000 kronor per år till verksamheten. Förhoppningen är att även få tillgång till externa medel.

– Jag hoppas på synergier inom forsking och samarbeten med industrin, säger Christer Fuglesang.

Förhoppningen är att centrets verksamhet kan leda till starten av nya företag inom tjänster och produkter. Det kan vara material och teknik som tas fram för att fungera väl i rymden, men som också kommer till användning i folks vardag.

Text: Jenny Axäll

Från örontermometer till handdammsugare

Uppfinningar som utvecklats inom rymdprojekt:

• materialet Gore-Tex
  • trådlös kommunikation, bland annat Bluetooth,
  • dataprogramsutveckling inom biltillverkning och för att konstruera berg- och dalbanor,
  • örontermometern
  • tekniska hjälpmedel för att förutse jordbruksskördar
  • handdammsugare
  • frystorkad mat

Nytt center blir nav for rymdforskning