Nya perspektiv efter 100-årsfirande

Publicerad 2017-10-23

Konstrunda på campus, exklusiv guidning i KTH:s laboratorier och nattligt seminarium i Dome of Visions. Vi följde medarbetaren Erica-Dawn Egan under en dag – och natt – på jubileumsveckan.

Mörkret har fallit men det är fortfarande liv och rörelse på borggården mitt på campus. Masterstudenterna inom ljusdesign har just avslutat sin installation för att fira KTH Campus 100-årsjubileum och Erica-Dawn Egan har fått uppleva en helt ny sida av sin arbetsplats.

– Ljuset lyfte fram detaljer som jag aldrig har lagt märke till tidigare, trots att jag har gått förbi här tusentals gånger, säger hon.

Erica-Dawn Egan är projektsamordnare för hållbar utveckling på KTH Sustainability Office. Hennes bestående intryck efter jubileumsveckan är en ny förståelse för all den verksamhet som pågår innanför väggarna.

– Ljusutställningen gav en känsla för vad utbildningen innebär i praktiken. De här studenterna kommer ut på arbetsmarknaden och det de lärt sig kommer påverka hur vi alla upplever miljön omkring oss.

Populära labbrundor

Tidigare på dagen har vi besökt Odqvistlaboratoriet för teknisk mekanik, där vi bland annat fått en genomgång av KTH:s sju meter långa vindtunnel – en av de tre bästa i världen, enligt vår guide, forskaren Bengt Fallenius. De guidade labbrundorna, där forskare berättar och visar exempel på den forskning som pågår, var en populär aktivitet och turerna blev snabbt fullbokade.

– Det är först när man kommer så här nära som man verkligen förstår vad det är vi håller på med på KTH. Det är det här jag som tjänsteman arbetar för att stötta, säger Erica-Dawn Egan.

I labbet för ljud och vibrationer upplever vi ett så gott som totalt isolerat rum, vilket inte bara innebär att väggar och tak är täckta av isoleringsmaterial utan också att golvet är frikopplat från huset i övrigt för att inte påverkas när exempelvis en lastbil åker förbi på gatan utanför.

– Det är verkligen en helt annan vardag än vad jag och mina kollegor har.

Laboratorierna vi besöker är utrustade med kraftfulla maskiner, höghastighetskameror och datorer. På labbet för hållfasthetslära finns till och med en verkstadstruck som används för de riktigt tunga testkomponenterna.

– Laboratorierockar och provrör är nog den bild många har i huvudet av ett laboratorium, det är bra att vi utmanar den bilden och visar hur det ser ut på riktigt, säger Erica-Dawn Egan.

Distraherade studenter

Förmiddagens guidade konstrunda tar oss bland annat in i hörsal E1 – där Axel Törnemans takmålning tidigare gömdes för studenterna eftersom de ansågs bli distraherade av de nakna kropparna – och upp i klocktornet som var utan klocka under campus första tio år.

Konstrundan attraherar flera pensionärer som pluggat på KTH i sin ungdom eller på något annat sätt har en koppling till universitetet. Erica-Dawn Egan träffar två sjuksköterskor som arbetat i den byggnad hon själv sitter i, på den tiden det var ett sjukhus i Röda Korsets regi. Byggnaden togs över av KTH för några år sedan och i dag är det här rektor och universitetsförvaltningen sitter.

– De hade aldrig fått vara uppe på balkongen runt tornet, det var nästan så att jag ville ta med dem dit för att se på utsikten!

Erica-Dawn Egans jubileumsvecka avslutas med ett långpass på seminariemaraton. Från klockan ett på natten sitter hon i publiken och lyssnar på forskare som berättar om visualisering av data, maskininlärning och sociala robotar.

– Även vid tretiden på natten var forskarna lika pigga och engagerade i sina ämnen. Det var häftigt att se.

Först vid klockan sju på morgonen lämnar Erica-Dawn Egan campus.

– Det blir annorlunda att komma tillbaka hit på måndag. Jag kommer att sänka tempot och försöka bli bättre på att lägga märke till allt som pågår.

Text: Kristin Djerf

Taggad som: