Nordic Center, Fudan University

Ny plattform för KTH-lärare i Shanghai

Nordiska lärosäten får nya lokaler vid Fudan University

Publicerad 2010-05-26

Nordic Center vid kinesiska Fudan University har byggt nya lokaler för undervisning och forskning. Därmed får lärare och studenter från KTH och andra nordiska lärosäten helt nya möjligheter att verka vid det ansedda lärosätet i Shanghai.

KTH och flera andra nordiska lärosäten har redan ett etablerat samarbete med Fudan University sedan flera år. Nu har man genom organisationen Nordic Center fått tillång till helt nybyggda undervisnings- och forskningslokaler.

– Den nya byggnaden blir en självklar plattform där våra lärare kan utöva sin undervisning och samverka med kollegor både från övriga Norden och med de kinesiska på plats, säger KTH:s prorektor Eva Malmström Jonsson, som deltog vid invigningen av lokalerna på onsdagen.

Tidigare har de nordiska ländernas lärosäten haft tillgång till två mindre rum vid Fudan University – nu förfogar man över lokaler motsvarande 400 kvadratmeter. I de nybyggda lokalerna finns bibliotek, lärosalar, kontor, seminarierum och rekreationsmiljöer, bland annat ett kafé.

– Det här öppnar vägen till helt nya möjligheter för lärosätenas verksamhet. Nu kan det nordiska samarbetet utöka ämnesområdena och lättare expandera verksamheten inom det teknikvetenskapliga området, säger Eva Malmström Jonsson.

Varje år studerar över 3000 internationella studenter vid Fudan University, från Norden kommer ungefär 80 stycken. KTH har sedan flera år studentutbytesavtal med Fudan University. Studenter från KTH deltar även i sommarkurser som anordnas av Nordic Center vid Fudan varje år.

Enligt Chen Yinzhang, VD för Nordic Center, kommer de nya lokalerna vara en given samlingsplats för svensk-kinesiska utbytesstudenter:

– Det blir en naturlig introduktionsplats för de nordiska studenter som kommer till Fudan. Och för de kinesiska studenter som är på väg till ett studentutbyte i Norden kan centret ge ett första smakprov av hur det är att studera vid ett nordiskt universitet, säger han.

De nya byggnaderna har finansierats av de fem nordiska ländernas regeringar och flera privata sponsorer. Regeringsrepresentanter fanns på plats vid den officiella invigningen på onsdagen.

Nordic Center vid Fudan firar 15-årsjubileum år. Totalt är 26 nordiska universitet medlemmar i nätverket.


Text: Christer Gummeson

Läs mer om Nordic Center vid Fudan University

Till sidans topp