Nättrollen i kommentarsfält avskräcker många kvinnliga forskare att delta i teknikdebatten, enligt Josefin Wangel. (Foto: Marc Femenia)

När näthatet slår till

Publicerad 2016-06-01

Två KTH-studenter utsattes för massiv kritik, i kommentarsfält och på Facebook, efter en debattartikel i Ny Teknik där de krävde kurser i genus för blivande ingenjörer. När forskaren Josefin Wangel gick in till deras försvar fick hon hatiska kommentarer.

– Det stod att jag gick i ledband med Hitler, Stalin och Olof Palme, att min frisyr avspeglade mina åsikter, att jag hade vanföreställningar, var inkompetent och inte kunde matte. Någon skrev också att jag skulle ta livet av mig, säger Josefin Wangel , forskare vid avdelningen för miljöstrategisk analys på KTH.

Artikeln som väckte nättrollen var skriven av studenterna Adelina Eriksson och Hanna Thenór Åström och var sprungen ur deras forskningsartikel om genus och innovation. Ny Teknik tog emot den med öppna armar och publicerade debattartikeln på tidningens sajt 2 maj.

De nedsättande inläggen i kommentarsfälten kom snabbt.  Allt ifrån att de inte var riktiga KTH-studenter till att de skulle plugga hårdare och tänka på annat.

– Vi var inte riktigt beredda att inläggen skulle vara så hätska och så många, vi hade trott att det skulle kunna bli en bra och seriös diskussion om ämnet med Ny Tekniks läsare, säger Adelina Eriksson.

”Som mobbning”

Hanna Thenór Åström delade samtidigt artikeln i en fristående Facebook-grupp för KTH-studenter och hoppades på en debatt på hög nivå. Men hon blev ifrågasatt och överöst med negativa kommentarer.

– Det var jättejobbigt och jag hade inte förväntat mig det. Det blev lite som mobbning, säger Hanna Thenór Åström.

Som kvinna är man ofta extra utsatt, säger Josefin Wangel.

Forskaren Josefin Wangel skrev ett inlägg till studenternas försvar på Ny Teknik. Hon bad också tidningen att moderera i kommentarsfältet där hon själv blivit angripen och hotad.

– Jag har med åren blivit rätt hårdhudad och visste att jag skulle få den typen av kommentarer om jag gav mig in i debatten. Som kvinna är man ofta extra utsatt. Detta syns tydligt i kommentarsfältet på Ny Teknik, säger Josefin Wangel som gjorde en snabbanalys av kommentarerna:

– Den visade att inlägg från kvinnor som var positiva till artikeln bemöttes med negativa kommentarer i 70 procent av fallen, medan inlägg från positiva män bemöttes negativt i bara 25 procent av fallen. Nu är ju detta ingen statistisk säkerställd analys, men speglar väl de mer omfattande studier som har gjorts på området.

Laddat ämne

Hon menar att trollen i kommentarsfälten över lag avskräcker många kvinnliga kollegor att publicera sig offentligt när det gäller teknik. Och hon menar också att det sätt som diskussionen förts efter artikeln visar på behovet av genusvetenskap.

Efter fem dagar stängdes hela kommentarsfältet till artikeln på Ny Teknik ned.

Susanna Baltscheffsky, Ny Teknik.

Susanna Baltscheffsky, Ny Tekniks chefredaktör, håller med om att genus och teknik är ett laddat ämne för många av tidningens läsare, liksom förnybar energi och miljöfrågor. Då blir det fler inlägg än vanligt.

Hon säger att det är positivt att läsarna är engagerade, men att det blev en omogen debatt efter artikeln där vissa av läsarna gick igång med aphjärnan.

– Vi borde ha stängt kommentarsfältet tidigare. Kanske inte haft det på alls.  Och jag kan inte svara på exakt vilka inlägg det var som gjorde att vi valde att stänga det.  Vi har ett externt bolag som sköter modereringen och vi bad dem ha extra koll på inläggen redan när vi publicerade artikeln på sajten.

Vad har ni för policy om inlägg som innehåller personangrepp, kränkningar och påhopp?
– Vi har en tydlig policy där vi inte tillåter det. Och vi har skruvat åt reglerna ännu mer. Vi tar bort och anmäler inlägg som strider emot reglerna till modereringsbolaget. De ska ta bort sådana inlägg snarast möjligt.

Var det någon från Ny Teknik som kontaktade KTH-studenterna medan detta pågick?
– Både vår webbredaktör och vår debattredaktör. Men jag borde ha pratat med dem också. Jag tycker att det är en jättebra artikel som tjejerna skrivit om ett viktigt och bra ämne. Vi har brustit och ska ta lärdom av det, säger Susanna Baltscheffsky.

KTH har ställt sig bakom Adelina Erikssons och Hanna Thenór Åström upprop. I en debattartikel i Ny Teknik lovar nu rektor Peter Gudmundson, tillsammans med vicerektor Gustav Amberg och professor Anna Wahl, att anta utmaningen att utbilda i genus på KTH.

– Det går inte att understryka nog hur viktigt det är att ledningen står upp för det här, säger Josefin Wangel.

Text: Gerd Eriksson