Till innehåll på sidan
Imogen Heap, brittisk artist och innovatör, kommer att vara på Music Tech Fest. (Foto: Fiona Garden)

Musik och teknik i festlig förening

Publicerad 2018-04-13

Den 3–9 september kommer det att svänga lite extra på campus. Då kommer den internationella musik- och teknikfestivalen Music Tech Fest till KTH. Samtidigt förstärks evenemanget med Teklafestivalen som riktar sig till unga tjejer.

London, Paris, Berlin och nu Stockholm. KTH står värd för den sjätte upplagan av den kringresande festivalen Music Tech Fest, en arena för gränsöverskridande utbyten mellan musik, konst och vetenskap.

Tanken är att studenter och forskare ska möta kreatörer, artister och innovatörer från hela världen och att nya spännande samarbeten och projekt ska uppstå.

Under veckan på KTH kommer Music Tech Fest bland annat att innehålla aktiviteter som kreativa labb och ett vetenskapligt symposium. Helgen den 8–9 september kulminerar festivalen med ett 24-timmars hackathon som ska hållas i undervisningshuset.

Samtidigt går Teklafestivalen in i ett partnerskap med Music Tech Fest med aktiviteter för unga tjejer under festivalhelgen.

– Båda evenemangen bidrar till att bryta ned barriärerna mellan teknik och kreativa uttryck och passar dessutom väl in i KTH:s profil i att attrahera fler kvinnliga studenter, säger Sanna Cedergren , mötesstrateg på KTH och en av dem som jobbat för att få arrangemanget på plats.

Starta samarbeten

Flera av aktiviteterna behöver man förboka sig till (se faktaruta) men det kommer också att vara möjligt att köpa biljetter till programpunkterna så att intresserade på KTH, såväl studenter som personal, kan vara med på festivalen.

– Min förhoppning är att det ska hända en massa häftiga saker under de här dagarna och att det ska uppstå spännande möten och starta nya samarbeten som vi kan föra tillbaka in i vår verksamhet, säger Sanna Cedergren.

Enligt henne var det inte svårt att tacka ja när Music Tech Fest (MTF) undrade om KTH ville vara värd för årets festival.

– Vi har liknande perspektiv när det gäller att lyfta fram kvinnor och att låta teknik möta konst och innovation.

Experiment över gränser

MTF:s grundare Michela Magas fick förra året EU:s pris som mest innovativa kvinnliga entreprenör för sitt initiativ. Hon säger att KTH:s motto Vetenskap och Konst, och universitetets inriktning på jämställdhet och mångfald passar festivalens profil perfekt.

– KTH är också världsledande på innovation och nyskapande forskning inom många områden som är särskilt relevanta för oss, som artificiell intelligens och kreativt entreprenörsskap, säger hon.

Vad får KTH:s forskare ut av festivalen – varför ska de anmäla sig?
– Många forskare upplever att de når en väldigt begränsad krets med vetenskapliga publiceringar och specialistkonferenser. Där erbjuder Music Tech Fest en unik möjlighet att samarbeta och experimentera över flera discipliner med andra forskare och entreprenörer för att sätta forskningen i ett större sammanhang. Många samarbeten som startat på MTF har gått dessutom vidare till att bli internationellt finansierade forskningsprojekt eller start-ups.

– Men huvudskälet att delta är nog samma för alla: att MTF är ett extremt roligt, tankeutvidgande och spännande evenemang fullt av överraskningar och fantastiska människor.

Text: Per-Ola Knutas

En vecka av musik, teknik och forskning

  • Music Tech Fest startade 2012 av Michela Magas. Festivalen har vuxit till ett ”ekosystem” av 5 000 innovatörer, ingenjörer, artister, forskare och hackers. Tidigare MTF har hållits i bland annat London, Paris och Berlin.
  • MTF Stockholm hålls på KTH mellan den 3 och 9 september. Evenemanget är öppet för alla studenter, forskare och anställda på KTH.
  • Förbokningar till några av programpunkterna, som 24-timmars hackathon, creative labs och symposiet, ska vara inne senast den 15 april. Därefter går det att köpa biljetter till flera av programpunkterna. Läs mer om programmet
  • Flera artister och namnkunniga forskare kommer att delta på Music Tech Fest, bland andra Danica Kragic , robotikforskare och professor i datalogi vid KTH, den svenska världsartisten Robyn och den brittiska musikern och innovatören Imogen Heap. Exakt vilka övriga som deltar är inte klart i dagsläget.
  • Teklafestivalen för tjejer mellan 11 och 18 år som normalt arrangeras i april tar i år en paus men hålls i en något mindre skala tillsammans med Music Tech Fest, den 8-9 september.