Teknikringen 10 blir nya adressen för miljö- och transportforskarna på KTH. (Foto: AIX arkitekter)

Miljö och transport flyttar ihop

Publicerad 2015-05-22

KTH:s miljö- och transportforskare flyttar samman i en ny byggnad som ska stå färdig om två år. Byggstarten för det fem våningar höga huset är i juni.

Utvecklingen av ABE-skolan fortsätter att göra avtryck på KTH:s campus – i höst invigs nya Arkitekturskolan, nästa år väntas Bygg- och designteknik flytta in från Haninge i nya eller ombyggda lokaler. Skolans senaste tillskott blir en 5500 kvadratmeter stort tegelhus på Teknikringen 10.

– Det är roligt att vi kan öka vår närvaro på campus. Både huset och den nya intilliggande parken kommer att göra KTH Campus till ett än mer attraktivt och levande område, säger Stellan Lundström, dekan på ABE-skolan.

Totalt väntas 200 lärare, forskare och administratörer husera i den nya byggnaden, bland annat 130 anställda vid Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik som idag är spridda på tre olika adresser. Även institutionen för transportvetenskap flyttar hit.

Huset kommer främst att innehålla kontorslokaler, på entréplanet planeras för ett kafé och utställningslokaler. Byggnaden kommer att ha ett sedumtak – växtplanteringar som magasinerar regnvatten – och en solcellsanläggning. I anslutning till huset anläggs en terrasserad parkmiljö.

Enligt fasighetsvärden Akademiska hus beräknas byggnaden stå färdig för inflyttning i juni 2017. Huset är ritat av AIX arkitekter.