Mats Leijon får KTH:s guldmedalj 2013

NOTIS

Publicerad 2013-10-24
Mats Leijon

Forskaren, uppfinnaren och professorn Mats Leijon tilldelas KTH:s pris för industrisamverkan. Utbytet mellan forskarvärlden och industrin är avgörande för det svenska samhällets välstånd, säger han.

– Jag bidrar gärna till att studenter och forskare ser kopplingen mellan den svenska industrins kunskapsförsprång och hur väl det går för Sverige, säger Mats Leijon.

Han blev glad och lite överväldigad av beskedet om att få KTH:s guldmedalj. Utdelningen kommer att ske på KTH:s promotionshögtid i Stadshuset den 15 november. Priset som delas ut till någon ”som gjort väsentliga och framgångsrika ingenjörsvetenskapsmässiga insatser inom området avancerade industriella system”, delas i år även ut till industrimannen Carl Bennet.

I prismotiveringen lyfts Mats Leijons engagemang för industrisamverkan fram liksom den verksamhet som han har byggt upp vid Uppsala universitet. Juryn skriver också att han ”på grund av sitt ingenjörsmässiga synsätt i komplexa systemtekniska frågor lockar väldigt många duktiga studenter och forskare”. Därför är han ”en synnerligen värdig mottagare av KTH:s guldmedalj i Industrisamverkan.”

KTH:s guldmedalj instiftades 2007 och har från och med 2008 delats ut en gång varje år. Tidigare pristagare är Johan Schubert (2008), Bernt Ericson (2009), Billy Fredriksson (2010) , Olle Wijk (2011) och Hasse Johansson (2012).

Text: Jenny Axäll

Läs även intervjun med pristagaren Carl Bennet