Marcus Kimberger
Marcus Kimberger imponerades av öppenheten gentemot studenterna under sin utbytesvecka på KTH. (Foto: Christer Gummeson)

Marcus tar KTH:s idéer till München

Publicerad 2010-09-29

Studentutbyte och internationalisering har allt att vinna på en effektivare administration vid de europeiska universiteten. Under en utbytesvecka på KTH bytte europeiska administratörer goda idéer med varandra.

Nyligen avslutades KTH Staff Exchange Week där administratörer från en rad europeiska länder tillbringade en vecka på KTH. En av deltagarna var Marcus Kimberger, till vardags ansökningshandläggare vid Technische Universität i München.

– Även om jag har en hel del kontakt med både studenter och personal från andra europeiska universitet, så har jag aldrig tidigare deltagit i en hel veckas utbyte på detta sätt. Det har varit en intensiv och lärorik vecka, berättar han.

Det är ingen ovanlighet att han deltar på olika utbildningsmässor utomlands, men i de flesta fall i länder som Italien eller Spanien. Att få möjligheten att besöka Sverige lockade därför lite extra.

– Mitt främsta mål har varit att lära mig så mycket som möjligt om det svenska ansökningssystemet. Allt för att ta med mig idéer och arbetssätt tillbaka som vi kan inspireras av, säger Marcus Kimberger.

Den största skillnaden från det tyska ansökningssystemet är det nationella ansökningsförfarandet i Sverige, menar han.

– Ni kan ansöka till alla svenska universitet och högskolor genom en och samma webbplats. I Tyskland vänder du dig som student direkt till respektive universitet i stället.

Bättre dokumenthantering

Förklaringen är att olika lärosäten ställer olika krav på studenterna. Och det vore svårt att enas om en gemensam ansökningsblankett där allas krav tillgodoses, menar han. Men det finns andra delar av det svenska systemet som han gärna tar med sig hem.

– Vi har stora problem med att lagra ansökningshandlingarna efter handläggningen. Vi skulle behöva ett liknande system som ert med en central inskanning och en gemensam lagring av dokumenten.

Ett av målen med KTH Staff Exchange Week är att underlätta utbytet mellan Europas lärosäten. Och där har både administratörer och lärare viktiga roller att fylla, menar Marcus Kimberger.

– Nu blir det lättare för mig att hjälpa intresserade studenter eftersom jag har fått personliga kontakter vid de lärosäten som deltog under veckan.

Väl hemma i München igen kommer han att dela med sig av sina erfarenheter med arbetskollegorna, men även ta upp kontakten med de övriga deltagarna.

– Nätverket som skapas är absolut en av de värdefullaste saker jag tar med mig hem.

Tillit och öppenhet

En sak som imponerat särskilt under veckan var den guidade visningen på KTH:s bibliotek.

– Ni använder ert bibliotek på ett friare sätt än vad vi gör, med studieplatser ute bland hyllorna. KTH:s bibliotek känns betydligt mer levande än vårt med studenter överallt.

Även sätten att låna skiljer sig. Medan KTH:s låntagare kan sköta sina lån mer eller mindre på egen hand, så krävs hjälp av en bibliotekarie vid hans hemuniversitet.

– Ni har lyckat skapa en större öppenhet och tillit än vi har lyckats med.

Även om veckan varit välfylld av arbete så tog han även tillfället i akt att se så mycket av Stockholm som det bara gick. En av kvällarna träffade han en grupp fotbollsupportrar på väg till en fotbollsmatch mellan Hammarby och Degerfors.

– När jag reser till en ny stad i ett nytt land så försöker jag alltid se en fotbolls- eller ishockeymatch. Och när jag fick veta att de var på väg till en match så jag hängde helt enkelt med som en ny Hammarbysupporter, säger han och skrattar.

Text: Magnus Trogen