Till innehåll på sidan
Eva Malmström Jonsson
Forskning ska vara roligt och lustfyllt, i det avseendet kan amerikanska lärosäten vara en förebild, säger Eva Malmström Jonsson. (Foto: Jann Lipka)

Lustfyllt i största USA-samarbetet

Publicerad 2011-04-19

Ett livligt student- och lärarutbyte. Frekventa besök av gästforskare, flera gemensamma kurser och forskningsprojekt. Det är prorektor Eva Malmström Jonssons förhoppningar om KTH:s största samarbete någonsin med ett utländskt universitet, det topprankade University of Illinois.

Det började som ett gemensamt intresse för studentutbyten. Men när KTH besökte Illinois Campus Urbana Champaign i december insåg båda parter hur mycket mer man kunde vinna på ett betydligt bredare samarbete.

– Vi fick så oerhört bra kontakt med Illinois under besöket. Det blev en bra personkemi och vi såg att vi hade en gemensam agenda i många frågor, säger Eva Malmström Jonsson.

Delstaten Illinois akademiska stolthet placerar sig högt upp på internationella rankinglistor. På hemmaplan hör man till USA:s fem, sex främsta inom teknik och naturvetenskap. Globalt sett placerar man sig i regel bland de 20–30 bästa.

En del av förklaringen till topplaceringarna finns i alla utmärkelser som Illinois forskare skrapat ihop genom åren – universitetet har fostrat ett stort antal nobelpristagare och vinnare av Pulitzerpriset, det ansedda amerikanska publicistpriset.

KTH placerar sig, liksom de flesta andra europeiska universitet, en bit länge ned på rankinglistorna. Ändå medför samarbetet en klockren win win-situation, konstaterar Eva Malmström Jonsson.

– Vi är lika starka som Illinois inom flera forskningsområden. Dessutom kompletterar vi varandra väl, vi har styrkor inom områden som de kan ha stor nytta av, säger hon.

Startskottet går 4–6 maj

Samarbetet drar igång på allvar 4–6 maj då en 40 personer stark delegation från Illinois kommer på besök. Från KTH:s sida är cirka 120 forskare och lärare inbjudna. Även landshövdingen och USA:s Sverigeambassadör medverkar.

Tredagarsmötet ska mynna ut i konkreta förslag till samarbeten. Deltagarna delas in i tio ämnesgrupper som ska identifiera gemensamma projekt inom områden som doktorandutbyten, sommarkurser, forskningsansökningar, doktorandkurser och gästlärarbesök.

– Det är viktigt att skrida till handling snabbt. Det finns ingen anledning att dröja, jag vill gärna se att flera samarbeten påbörjas direkt efter besöket, säger Eva Malmström Jonsson.

På flera plan har samarbetet redan gett konkreta avtryck. I höst åker de första KTH-studenterna över för utbytesstudier och i början av nästa år startar en fältstudiekurs på KTH som leds av en lärare från Illinois. Dessutom finns flera pågående forskningssamarbeten mellan KTH och UIUC, bland annat inom Transport och Energi.

– Därför finns redan en oerhört bra grogrund för oss att växa i. Engagemanget är både brett och djupt hos våra forskare för en gemensam framtid med Urbana Champaign, säger Eva Malmström Jonsson.

Inspirera till nytänkande

De forskare som siktar på ett framtida USA-samarbete kommer garanterat att gynnas av den nya satsningen.

– Vi öppnar nu upp en arena in till ett av USA:s främsta universitet. Självklart underlättar det för varje forskare som vill starta ett samarbete om motparten redan känner oss, säger Eva Malmström Jonsson.

Illinoissatsningen är det första steget i att paketera KTH:s amerikanska kontakter i en strategisk form. Efter Europa, Kina och Indien är det nu hög tid att bygga långsiktiga kontakter med ett amerikanskt lärosäte, menar Eva Malmström Jonsson. Det passar väl in i KTH:s strategi att arbeta mer fokuserat med färre utländska partners än i dag, konstaterar hon.

– KTH har runt 1000 avtal med olika internationella universitet. Vi skulle tjäna mycket på att dra ned på antalet kontakter och fördjupa dem som vi slutändan satsar på.

Eva Malmström Jonsson tror också att en nära kontakt med det amerikanska universitetssystemet kan inspirera till nytänkande.

– Den svenska akademiska miljön kan ibland bli lite väl inrutad och pressad. När det är som sämst är det lätt att gå vilse i all byråkrati och formalia. Här tror jag vi har mycket att lära av det amerikanska systemet som kan visa upp en mer dynamisk kultur. Forskning ska vara roligt och lustfyllt, i det avseendet kan amerikanska lärosäten vara en förebild, säger hon.

Anmälan till seminarium 4 maj


Text: Christer Gummeson

University of Illinois at Urbana-Campaign

University of Illinois at Urbana-Campaign (UIUC) hör till USA:s, och därmed världens, främsta inom naturvetenskap och teknikvetenskap.

UIUC består av 17 skolor som erbjuder över 150 utbildningsprogram. UIUC:s skola för ingenjörs- och teknikvetenskap, College of Engineering, rankas på femte plats i USA för sin grundutbildning. Flera av skolans program rankas bland USA:s tre bästa.

År 2007 hade UIUC drygt 42 000 studenter från 127 nationer. Drygt 11 000 av dem studerade på masternivå. Fakulteten bestod av 2900 personer, den administrativa personalen cirka 8000. UIUC kan räkna in 21 nobelpristagare och 20 vinnare av Pulitzer-priset bland sin personal och sina alumni.


Här är några placeringar för UIUC på världsrankinglistor år 2010, uppdelat på ämnesområden:

Academic Ranking of World Universities:
Engineering/Technology and Computer Sciences, 4
Natural Sciences and Mathematics, 23

Times Higher Education:
Engineering and technology, 15
Physical Sciences, 24

QS World University Rankings:
Engineering & IT, 16
Natural Sciences, 34

Läs mer på hemsidan för Illinois Campus Urbana Champaign