KTH:s rektor Peter Gudmundson sträcker över sin mobil för en provladdning i Powertrekk. I mitten syns forskarna Rakel Wreland Lindström och Carina Lagergren. (Foto: Peter Larsson)

KTH:s miljöteknik i Obamas blickfång

Publicerad 2013-09-04

Vid 17-tiden på onsdagen stod KTH:s campus i världens mediala blickfång när den amerikanske presidenten träffade rektor och några av KTH:s forskare inom bränslecellsteknik.
– Det här var verkligen ”once in a lifetime”. Men jag hoppas ändå få möjligheten att träffa Obama flera gånger, säger Göran Lindbergh, en av tre KTH-forskare som fick möta den amerikanske presidenten.

Strax efter halv fem på onsdagen rullade presidentens kortege med Obamas limousin i spetsen in på KTH:s campus. Rader av studenter, personal och andra besökare kantade Drottning Kristinas Väg när bilkaravanen passerade på sin väg till KTH:s bibliotek där mötet med rektor och KTH:s forskare hölls.

– Man känner sig lite stolt. Det känns kul att kunna säga att USA:s president har varit på ens skola, sade Marit Aldén, som stod bakom kravallstaketet tillsammans med tre kurskamrater från Medieteknikprogrammet.

– Det här är stort för KTH, och bra PR. Att han väljer att komma hit under sin korta tid i Stockholm säger ju en del om hur KTH uppfattas i omvärlden. Hoppas det kommer ut i världspressen hur duktiga vi är inom miljöteknik, sade hon.

Presidentens limousin passerar Drottning Kristinas Väg (Foto: William Jonsson)

Inför besöket hade stora delar av campus spärrats av för fordonstrafik och besökare. Kravallstaken slog en ring från Valhallavägen i söder, längs Drottning Kristinas väg, vidare in på Teknikringen och fram runt biblioteksområdet på Osquars backe.

President Obama tog en sidoingång till biblioteket där han mötte upp KTH:s rektor Peter Gudmundson. Tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt gick de in i stora bokhallen, där internationell och svensk media fanns på plats för att bevaka mötet mellan Barack Obama och KTH-forskarna.

– Det gick väldigt bra. Det var en avslappnad stämning och Obama var väldigt trevlig. Han ställde initierade frågor med hög relevans, säger Carina Lagergren, som forskar om tillämpad elektrokemi.

Intresserad av samhällsnyttan

Hon demonstrerade en bränslecell som använder rester från olivoljeproduktion för att producera elektricitet, för presidenten.

– Obama var intresserad av att veta vad som var stötestenen innan bränslecellstekniken kunde användas i större kommersiell skala. Hans frågor var inriktade på praktisk tillämpning och vilka hinder som fanns att undanröja för att tekniken skulle kunna göra stor samhällsnytta, berättar Carina Lagergren.

Nu både hoppas och tror hon att presidentens besök kan få positiva effekter. Eftersom han var på plats med både statsministern och energiminister Anna-Karin Hatt, borde det ge en skjuts i rätt riktning, menar hon.

– Jag vill gärna att Sverige som nation satsar mer på bränsleceller. Och inte bara till KTH:s forskning utan även för andra lärosäten i landet. Vi skulle kunna göra så mycket mer med bättre finansiella resurser. Bränsleceller fyller en mycket viktig funktion för att bygga ett hållbart samhälle, säger Carina Lagergren.

”Ren drömsituation att träffa Obama”

Göran Lindbergh, professor i tillämpad kemi, sticker inte under stol med att han kände sig lite pirrig inför mötet med presidenten. Det är en ren drömsituation att få prata om sin forskning för en person som visat sådant intresse och är så inflytelserik, konstaterar han.

Göran Lindberg berättade om studentprojektet Sleipner, där KTH:s teknologer byggt en bränslecellsbil som bland annat tävlat i internationella studenttävlingen Shell Eco Marathon.

– Det känns viktigt att kunna visa upp konkreta exempel på hur bränslecellstekniken kan användas för uthålliga transportsystem. Både rent forskningsmässigt och som en illustration på hur kunskapen kan föras över på studentnivå, säger han.

Totalt fanns det tre stationer uppställda i biblioteket som besöktes av Obama – KTH-forskarna delade på en station. Förutom Lagergren och Lindbergh, deltog även Rakel Wreland Lindström, som berättade om en av de första kommersiellt gångbara tillämpningarna av bränslecellstekniken, mobilladdaren PowerTrekk som kan laddas med vanligt vatten. Tillsammans fick de tre forskarna 10 minuter av presidentens uppmärksamhet.

– Vi är väldigt nöjda med hur det gick. Nu hoppas vi att den här händelsen kan gynna KTH:s miljöteknikforskning i stort och även bidra till att få ungdomar mer intresserade av att plugga här, säger Göran Lindbergh.