Till innehåll på sidan

"KTH måste vara forskningsledande"

Nye ordföranden vill stärka KTH:s varumärke och ranking

Börje Ekholm, KTH:s nya ordförande
Hedrande att få uppdraget som KTH:s ordförande, tycker Börje Ekholm, vd för Investor.
Publicerad 2010-04-09

Börje Ekholm, vd för Investor, är ny styrelseordförande för KTH. Han ser fler studentbostäder, förbättrad kommersialisering av nya teknologier och stärkt finansiering genom utökade donationer som viktiga framtida frågor.


Varför har du tackat ja till ordförandeuppdraget för KTH?

– Först och främst är jag mycket intresserad av utbildning och forskningsfrågor. Jag tycker att en stark forskning och högre utbildning är grundläggande för ett framtida välstånd i landet. KTH är ett tekniskt universitet av mycket hög klass. Därför är det mycket hedrande att få detta uppdrag.


Åt vilket håll vill du leda KTH de närmsta åren?

– Jag tycker det är för tidigt med en större programförklaring. Jag tycker också att den strategi som KTH:s rektor Peter Gudmundson lagt är bra.


Finns det några särskilda frågor som du vill driva framöver?

– Grunden för KTH måste vara som forskningsledande och att erbjuda en utbildning i världsklass. Jag tror att det är viktigt att vi funderar på hur vi kan definiera framgång bättre. En annan fråga jag tror är viktig för framtiden är varumärket KTH - hur stärker vi det? Ytterligare några andra frågor jag tror är viktiga är bostäder för studenter, förbättrad kommersialisering av teknologier och att stärka finansieringen genom utökade donationer.


Du har själv studerat till civilingenjör vid KTH. Hur påverkar det ditt jobb som styrelseordförande?

– Min utbildning på KTH har varit oerhört viktig för mig och jag har ett starkt engagemang i skolan.


En fråga som KTH jobbat med de senaste åren är hur man attraherar unga att välja ingenjörsutbildningar. Hur ser du på det?

– Jag tycker att detta är en oerhört viktig fråga för KTH, men också för Sverige. Vi måste få fler unga att välja att bli civilingenjörer. Inte nog med att det är en av de jobbsäkraste utbildningarna, nästan 100 procent av alla som tar examen har jobb, det är också fantastiskt intressanta frågor man kan jobba med. Civilingenjören är en viktig aktör för att bygga framtidens samhälle.

– De senaste åren har samarbetet hela tiden utvecklats mellan Stockholms olika universitet. Ett bra exempel är Science for Life Laboratory, SciLifeLab, där KTH tillsammans med KI och Stockholms Universitet går in med en tredjedel var. Satsningen har också knutits ihop med Uppsala Universitet. Ambitionen är att bygga en verksamhet i absolut världsklass. På sikt hoppas jag på flera exempel på gemensamma satsningar.


En allt mer brännande fråga är den växande internationaliseringen och hur KTH kan bli starkare på den globala arenan. Hur ser du på det?

– Detta blir en allt viktigare fråga nu när vissa utländska studenter skall börja betala terminsavgifter. Då måste KTH vara konkurrenskraftigt både inom forskning och utbildning i ett internationellt perspektiv och hamna högre på de viktiga rankinglistorna. Men det är för tidigt med en större programförklaring.


Text: Peter Larsson

Tungt näringsliv i nya KTH-styrelsen


Industri och näringsliv har flera tunga representanter genom de nya externa ledamöter i KTH:s styrelse som utsågs av regeringen i april.

Regeringen beslutade i april att följande nya ledamöter ska ingå i KTH:s styrelse från och med 1 maj: Helene Biström, vice vd, Vattenfall, Li Felländer-Tsai, överläkare, Karolinska Institutet, Stefan Löfvén, förbundsordförande, IF Metall, Johan Wibergh, vice vd, Ericsson och Susanne Ås Sivborg, generaldirektör vid Patent- och registreringsverket.

Sedan årsskiftet representeras KTH:s lärare i styrelsen av Hans-Peter Nee, Sophia Hober och Arne Johansson. De externa ledamöter som sitter kvar i styrelsen är Lena Ek och Thomas Sandell.

Nye ordföranden Börje Ekholm har suttit med som ledamot i KTH:s styrelse sedan 2008. Han efterträder tidigare ordföranden Cecilia Schelin Seidegård som blivit landshövding på Gotland.