Herr Storpumpa lyser upp Stockholm över hela helgen. (Foto: Stockholm)

KTH-lärare fixade världens största pumpa

Publicerad 2014-10-30

Till helgen firar Stockholm Halloween med hjälp av världens största pumpa. Idrottsarenan Globen har fått ett orangefärgat flin som designats av KTH-läraren Pelle Backman.

Pelle Backman

Drygt 85 meter hög och 100 meter bred mäter skapelsen som syns vida över de södra delarna av Stockholm.

– Det var en rolig idé som jag inte kunde motstå. Vanligtvis arbetar jag mycket med grafik och tryck. Det här är en förlängning av det – bara väldigt mycket större, säger Pelle Backman, som undervisar på KTH:s arkitekturskola.

Att teckna bilden över pumpans ansikte var ingen konst. Utmaningen låg i att rita en planskiss som kan guida för ett montage på en sfärisk yta. Mycket tid gick åt för att få till de geometriskt rätta proportionerna, berättar han.

Monteringen på Globens ytskikt sköttes av ett klätterteam. Upphängda i stålvajrar fäste de ansiktsdelarna som består av specialgjorda vinylskivor – sammanlagt 750 kvadratmeter. Sedan i torsdags är jättepumpan belyst av orangefärgat fasadljus för att skapa den rätta stämningen.

Egentligen skulle pumpan funnits där redan förra året. Men bygglovshandlingarna blev försenade och projektet sköts upp till i år.

– Roligt att det äntligen blev av. Så vitt jag vet är det världens största Halloween-pumpa. Förhoppningsvis kan det bli en tradition som återkommer, säger Pelle Backman.

Pumpan, döpt till Herr Storpumpa, har kommit till som en del i Halloween-festen ”Stockholm”  och monteras ned på söndag.

Text: Christer Gummeson