Huvudentrén med reception där ny inredning ställs mot de gamla byggdelar som sparats och varsamt renoverats. (Foto: Akademiska hus)

KTH-huset kan bli årets bästa ombyggnad

Publicerad 2013-05-17

Renoveringen av KTH-huset, där KTH:s ledning och förvaltning numera huserar, har nominerats till ROT-priset. Priset delas ut av Stockholms Byggmästareförening för årets bästa ombyggnad.

– Vi är väldigt glada över att ha blivit nominerade för priset. Och mycket stolta, säger arkitekten Maria Granath, som lett renoveringsprojektet från KTH:s sida.

Fastigheten på Brinellvägen 8 användes fram till för tre år sedan som Röda korsets sjukhus. Då köpte Akademiska hus byggnaden och började renovera den till en förvaltningsbyggnad med 250 arbetsplatser.

Syftet med renoveringen var att samla KTH:s universitetsförvaltning på ett ställe och att skapa moderna och funktionella kontor och många mötesplatser. Förvaltningen består av 16 avdelningar som tidigare var utspridda i fem olika byggnader inom campusområdet.

Inför avgörandet av mottagaren till årets ROT-pris kommer juryn och fastighetsägaren Akademiska hus att besöka KTH-huset 24 maj för att titta på ett par utvalda lokaler.

ROT-priset är en tävling för byggentreprenörer, arkitekter och fastighetsägare om Stockholms bästa ombyggnad. Priset ges till det projekt som bäst tillvaratagit byggnadens särdrag och kvaliteter.

KTH-projekt har vunnit ROT-priset tidigare: år 2002 för KTHB och år 1996 för huvudbyggnaden på Lindstedtsvägen.

Läs mer om KTH-husets historia och se bilder från före och efter renoveringen. (pdf 3,2 MB)

De fem nominerade för ROT-priset år 2013:

• Kristinebergsskolan – Kristinebergs slott, (SISAB/Skanska/Aperto)
  • Kv. Provisorn – Jarlahuset (Probitas/NCC/Sweco Architects)
  • Kv. Vämlinge – Tensta allé (Svenska Bostäder/Peab/Bergkrantz Arkitekter)
  • Spritmuseet - Djurgården (Kungliga Djurgårdens förvaltning/Q-gruppen/Lomar Arkitekter)
  • KTH-huset – f.d. Röda korsets sjukhus (Akademiska Hus/Byggmästargruppen/Murman Arkitekter)