Konstverk från kolonin

Publicerad 2017-06-26

Leka med kottar – kan det vara något? Under ett konstkollo på Järvafältet får skolbarn se naturen med nya ögon och utforska sin kreativitet.
– Först kändes det lite konstigt, men det var jättekul att bygga saker i skogen, säger Vilda Strömberg.

I en glänta i tallskogen intill Eggeby Gård – Järva Folkets Park – råder en stillsamt pysslande stämning och hög koncentration. Cirka 15 barn i åldern 10-13 år tillbringar sommarlovets andra vecka på konstkollo, arrangerat av Arkitektturskolans filial i Tensta. Dagens uppgift: att skapa en installation med hjälp av kottar, pinnar, akrylfärg och kanske lite färgglatt garn.

Syskonen Svea och Vilda Strömberg har bestämt sig för att avbilda sitt favoritdjur, en häst i form av ett meterstort huvud. Konturerna har markerats med pinnar, innehållet ska fyllas med kottar av olika sorter, storlekar och nyanser av brunt. De är särskilt noga med att efterlikna några färgfläckar, som just den här hästrasen kännetecknas av.

– Vi gillar att pyssla och måla och hade inget särskilt att göra i början av lovet, så vi tyckte att det lät skojigt att vara med här, säger Vilda Strömberg, som till hösten ska börja i sjuan.

Konstkollot är en fortsättning på tidigare års kojbyggarkollo och hålls i samarbete med Tensta konsthalls sommaraktiviteter för skolungdomar från Järva. Tanken med kollot är att utforska spännande ämnen, pröva olika konstnärliga tekniker och att förvandla en plats.

Ledarna, arkitekturlärarna Elsa Uggla och Marie-Louise Richards, vill öppna skolbarnens sinnen för vad man kan göra med naturens material.

– Jag hoppas att de kan se potentialen i att använda enkla medel, skapa något av det de hittar i skogen och kanske upptäcka en fantasi och kreativitet som de inte visste att de hade, säger Elsa Uggla.

En bit bort har Astrid Ashraf kommit halvvägs med sin installation, ett mönster som föreställer en musik- och sångapp som är en favorit i mobilen, och som ska färgläggas. Hon bor i Tensta, ett stenkast bort på andra sidan motorvägen, men brukar sällan hålla till i skogen. Nu ser hon fram emot konstkollots vernissage:

– Det ska bli roligt att alla får se vad vi har gjort. Det är första gången som jag är med på en utställning.

Fritidspedagogen Mabel Fuentes ansluter i skogen med nio elever från närliggande Elinsborgsskolan. De var även med under kollots första dag, då barnen fick lära känna varandra med en namnlek och tillverkade namnskyltar, som placerats ut runt om i skogsgläntan.

– Det är en fin möjlighet för barnen, de får skapa riktiga konstverk. Det känns som om de njuter av att vara här, säger Mabel Fuentes.

Elsa Uggla ser konstkollot, som pågår i tre dagar, som ett sätt för KTH att kunna synas på fler platser. Hon är föreståndare för KTH:s filial i Tensta, och håller tillsammans med Marie-Louise Richards i två orienteringskurser i arkitektur med syfte att nå ut bredare mot sökande till arkitektprogrammet.

– Många av studenterna på Arkitekturskolan har likadan socio-ekonomisk bakgrund och det är en exkluderande utbildning. Förhoppningsvis kan vi nå ut bredare med vad arkitekturyrket innebär genom exempelvis aktiviteter av det här slaget. Nästa år vill vi gärna utvidga kollot till att nå lite äldre grupper, högstadie- och gymnasieungdomar, säger hon.