Dansaren Åsa Unander-Scharin demonstrerar en teknisk lösning, som gör det möjligt att skapa sång med hjälp av kroppens rörelser – en innovation som tagits fram av studenter vid KTH. (Foto: Håkan Lindgren)

Kista öppnar mötesplats för innovationer

Publicerad 2016-04-08

På Mentorspace i Kista testas nya idéer och innovationer i samverkan mellan akademi, företag och samhälle. Initiativtagaren, professor Mark Smith, hoppas att den nyinvigda mötesplatsen blir ett ställe där studenter kan förverkliga sina drömmar.

Många ville vara med på invigningen av Kista Mentorspace i den nya större lokalen på Electrum. Det var öppet hus och studenter, lärare, samarbetspartners och andra intresserade var på plats. Gladast var nog professor Mark Smith som drivit frågan under flera år tillsammans med en grupp studenter.

Mark Smith, initiativtagare och Mikaela Illanes, student.

– Jag minns själv när jag var student och hade en massa idéer som jag ville testa. Det fanns alltid hinder på vägen till det man ville förverkliga. Här ska det inte handla om vilken examen du har, utan vad du vill göra med den, sa Mark Smith, mentor och professor på ICT-skolan.

Kista Mentorspace är en mötesplats för den som vill dela med sig av sin kunskap och sina idéer, ta del av andras liksom testa nya lösningar. Det är också en plats där studenter kan samverka med externa aktörer. Helt enkelt en möjlighet till korsbefruktning mellan utbildning, forskning, industri och samhället utanför i stort och smått. Och delar av studentarbetet i Mentorspace är numer också poänggivande.

Bygga robotar

Efter första halvtimmens mingel kliver Mark Smith upp på en stol och hälsar alla välkomna. Han säger att Kista Mentorspace handlar om att utbilda studenterna för framtiden, ge dem en karriärväg och skapa möjligheter till nya innovationer.

– Hit ska studenterna komma och kunna förverkliga sina drömmar. Hit ska alla kunna komma och lära av varandra som start-up-företag, industrin, företag och andra intressenter.

Mikaela Illanes tillhör en grupp mastersstudenter som varit aktiva och drivande i Mentorspace. De har startat en välgörenhetsorganisation, Inicio, som är ute och träffar högstadieelever för att prata om teknik med dem inför gymnasievalet. Tidigare har de besökt eleverna i deras skolor, nu kan de i stället bjuda in dem till Mentorspace.

Studenterna justerar det sista före premiären av deras sång- och rörelseprojekt.

– De kan komma hit och bygga robotar och testa olika grejer. Jag tror att många av dem uppskattar att komma till KTH. Det här är en plattform för att dela kunskap och vi gör arbetet med högstadieeleverna ideellt. För oss är Inicio ett sätt att betala tillbaka till samhället för vår utbildning, säger Mikaela Illanes

Vad tycker då lärarna om Kista Mentorspace?

– Jag är positiv och kommer att uppmuntra mina elever att gå hit för att utbyta idéer med andra och att testa dem här. Mentorspace blir som ett komplement till min undervisning, säger Ingo Sander , universitetslektor.

Dans blir sång

På plats bland flera externa intressenter fanns Petra Dalunde, tillförordnad chef för Urban ICT Area på Kista Science City.

– Mentorspace är KTH:s bidrag till Urban ICT Area. Med mentorspace finns det en plats där projektägare och partners kan mötas och gå från ord till handling, sa Petra Dalunde

Höjdpunkten på invigningen var kanske ändå världspremiären av en performance av det ovanligare slaget. I sann Mentorspace-anda har fem studenter från KTH samarbetat med en musiker, en koreograf och en dansare. Tillsammans har de utarbetat en teknik som gör det möjligt att skapa sång med hjälp av kroppens rörelser.

När dansaren Åsa Unander-Scharin graciöst rörde sig med olika sladdar fästa på kroppen var de närvarande hänförda. Sen kom applåderna.  Det var lätt att förstå nyttan och möjligheterna med Kista Mentorspace.

Text: Gerd Eriksson