Jonas Gardell får KTH:s stora pris

Publicerad 2017-06-14

Författaren, dramatikern, komikern och artisten Jonas Gardell får KTH:s stora pris 2017. Gardell har under årens lopp gjort mycket om och för människor i utanförskap, och belönats med en rad olika priser och hedersbetygelser för sitt idoga arbete.

Jonas Gardell är en av Sveriges mest etablerade kulturpersonligheter som sällan lämnar någon oberörd. Inte minst förflyttade han publiken till ett känslomässigt inferno med tv-dramatiseringen av romantrilogin "Torka aldrig tårar utan handskar".

Nu får han alltså ta emot KTH: stora pris med motiveringen: ”I en blandning av djupaste allvar och intensiv humor hjälper Jonas Gardell oss att, på ett ömsint sätt, få syn på såväl fördomar som tillkortakommanden. Han har genom sitt gränsöverskridande konstnärskap förändrat och fördjupat vårt seende när det gäller utanförskap och dess förödande konsekvenser. Samtidigt som han enträget försvarar människans rätt till värdighet och rätt att få välja sin egen väg".

Rektors Sigbritt Karlsson tycker att Jonas Gardell är en mycket värdig mottagare av KTH:s stora pris.

– Den gränsöverskridande kreativiteten och den öppna blicken för människans möjligheter och lika värde är delar i Gardells konstnärskap som är mycket inspirerande för oss alla – inte minst för KTH i rollen som motor i samhällsutvecklingen.

Jonas Gardell berättar att han kommer från en familj bestående av humanister. Både mamma och pappa var akademiker, men teknik var inte deras ämne.

– Pappa var så opraktisk att han inte kunde såga av en bräda, säger Jonas Gardell, och lägger till att han fram till idag inte haft någon anknytning alls till KTH.

Med enbart en gymnasieutbildning i bagaget torde han enligt egen utsago vara den minst värdiga vinnaren av priset någonsin, om man räknar till antalet högskolepoäng.

– Jag hoppas emellertid att jag genom över 30 års arbete dragit någon liten lärdom och vunnit någon liten insikt, och när KTH uppmärksammar mig ser jag det som en sorts inbjudan till samtal. Ett sätt att säga "vi har sett vad du gör och vi uppskattar det".

Jonas Gardells förhoppning är att han tillsammans med KTH förutom festligheterna vid prisutdelningen ska hitta någon annan form av möjlighet till samtal och dialog, på samma sätt som han haft glädjen att återvända till de universitet som tidigare utsett honom till hedersdoktor.

Sin tekniskt opraktiska bakgrund till trots så är Jonas Gardell en flitig användare av just teknik, bland annat genom Twitter och Instagram. Han har i likhet med många andra kunnat följa utvecklingen. När internet blev allmängods i mitten av 90-talet bidrog det till att det blev betydlig enklare för var och en att sprida och inhämta kunskap. Idag frodas näthatet och filterbubblorna.

På vilket sätt tror Jonas Gardell att teknik i framtiden kan påverka samhället och kulturen ur ett demokratiskt perspektiv? Ur vinkeln människors lika värde? Vad kan vi göra åt situationen?

– Den nya tekniken, internet och sociala medier, har naturligtvis bidragit till att bryta människors isolering. På gott och ont. Det har fått den homosexuelle tonåringen i Kiruna att förstå att han inte är ensam, men det har också hjälpt extremister att hitta varandra och hjälpt såväl islamistiska som nazistiska grupper att växa.

Jonas Gardell har i flera år skrivit om de faror och problem som internet och sociala medier innebär – förutom allt det uppenbart positiva – och först det senaste året känns det som om han vunnit gehör, säger han.

– Vi måste helt enkelt, liksom i varje fungerande samhälle, sätta gränser för vad hur vi uppträder mot varandra också på nätet. Detta gäller varje gång ny teknik skapar nya plattformar där människor kan mötas.

Text: Peter Ardell

Jonas Gardell – personligt

• Jonas Gardell, 53 år, har fått ta emot en rad priser och utmärkelser. Bland dem en Guldbagge för bästa manus till filmen Pensionat Oskar och det svenska TV-priset Kristallen för serien De halvt dolda. Han promoverades 2007 till teologie hedersdoktor vid Lunds universitet och 2013 till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.
  • Han växte upp i en kristen familj inom baptistkyrkan, och Jonas Gardell anger bibeln som sin största inspirationskälla.
  • Han har skrivit flera krönikor i ämnet näthat och sociala medier bland annat De allsmäktiga jättarna låter näthatet frodas och Du måste skämmas – annars är vi förlorade.

KTH:s stora pris

• KTH:s stora pris, som delats ut sedan 1945, uppgår i år till 1,2 miljoner kronor och utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas en svensk medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd. Alternativt kan det ges till en person som genom konstnärliga insatser "utövar ett mäktigt inflytande särskilt på det egna folkets själsliv".
  • Som mottagare av KTH:s stora pris ingår Jonas Gardell numera i samma sällskap som bland andra Hannes Alfvén, (fysikforskare och nobelpristagare, 1947), Assar Gabrielsson, grundare av Volvo, 1955), Elise Ottesen-Jensen (sexualupplysningspionjär och grundare av RFSU, 1971), Evert Taube(trubadur, poet och konstnär, 1974), Alva Myrdal (politiker och diplomat, 1975), Bengt Feldreich (vetenskapsjournalist, 1984), Håkan Lans (uppfinnare, 1996) och Robin Miriam Carlsson (artist, 2013).
  • Här hittar du hela listan med pristagare