Jan och Lars får årets pedagogiska pris

Publicerad 2014-10-02

Årets pedagogiska priser går till en fysikprofessor med starkt engagemang för pedagogiskt ledarskap och en matematiklärare som genomfört betydande förändringar inom matteundervisningen.

Både Jan Scheffel och Lars Filipsson har gjort stora insatser för att utveckla utbildningen vid KTH. Lars Filipsson, lektor i matematik, har haft stor del i förnyelsearbetet av matematikundervisningen det senaste decenniet, särskilt utvecklingen av grundkurserna.

Ett av hans senaste initiativ är att integrera grundläggande kurser i matematik och numeriska metoder inom två utbildningsprogram. Han driver också utvärderingen och utvecklingsarbetet av den nya strukturen på matematikinstitutionen.

Lars Filipsson har arbetat både som studierektor, programansvarig och grundutbildningsansvarig. Han är känd för sitt fokus på studenternas lärande och sin förmåga att entusiasmera och inspirera studenterna, enligt prismotiveringen.

Som lärare utvecklar och använder Lars Filipsson nya metoder i sin undervisning. Bland annat var han den förste matematikläraren på KTH som undervisade med hjälp av mentometrar, elektroniska rösträknare.

Jan Scheffel är professor i fusionsplasmafysik och har en lång erfarenhet av pedagogiskt ledarskap. Bland annat var han med och byggde upp det kombinerade Civilingenjörs- och lärarprogrammet och utvecklade där en ny typ av examensarbeten.

I prismotiveringen betonas hans engagemang för att ta ansvar för utvecklingen av KTH:s utbildning på alla nivåer. Han är ledamot i KTH:s utbildningsutskott och befordringsnämnd och även styrelseledamot i Vetenskapens hus.

Inom sin egen skola, Elektro- och systemteknik, är Jan Scheffel engagerad i doktorsprogrammet och utvecklar kurser och studieplaner. Ett av hans senaste initiativ är en ny struktur för att ta hand om kursanalyser, som han föreslår ska integreras på webbplattformen KTH Social.

Pedagogiska priset är ett resebidrag som utdelas årligen till lärare inom KTH, för framstående insatser inom grundutbildningen.

Läs tidigare artiklar i Campi om Scheffels och Filipssons pedagogiska arbeten