Intensivutbildning gav nyanlända jobb

Publicerad 2017-05-19

Deltagarna i KTH:s it-utbildning för nyanlända är utexaminerade och redo för arbetsmarknaden som hungrar efter programmerare. Aiham Alkaseer hann inte ens avsluta utbildningen innan han anställdes hos it-konsulten Xlent.

Kontoret har ett av Stockholms bästa lägen och utsikten från tredje våningen är imponerande. En välklädd och påtagligt nöjd medarbetare från Xlent – Aiham Alkaseer – tar emot i fikarummet.

Den senaste tiden i livet har varit händelserik för Aiham Alkaseer. Från att han bodde på flyktingförläggningen i Vimmerby och fick uppehållstillstånd, via utbildningen på KTH till arbetet som mjukvaruutvecklare hos Stockholmsbaserade Xlent har det bara gått ett halvår.

– Jag har jobbat här en vecka men det känns jättebra, alla är väldigt snälla och det känns som att jag är en i gänget, trots att jag brukar vara blyg i början.

Han berättar att han redan första arbetsdagen blev inkastad i ett av företagens projekt och inom kort ska han delta i Xlents så kallade bootcamp-helg och ta emot studenter och jobba på en app för Håll Sverige rent.

– Det senare blir ett bra sätt att få öva språket. Jag har fått dispens att prata engelska i fikarummet under första veckan, sen blir det bara svenska, säger han.

Flydde från Syrien

Resan mot Sverige började långt tidigare. Aiham Alkaseer är utbildad i datavetenskap i Damaskus. Inför risken att bli inkallad i kriget i Syrien flydde han 2013 via Libanon till Turkiet och vidare till Sverige. 2015 kom han till en flyktingförläggning i Småland. Det blev ett långt år i väntan på uppehållstillstånd.

– Rent tekniskt kan man säga att mitt liv började först för sex månader sedan, säger han och syftar på det efterlängtade uppehållstillståndet.

Men svenskaundervisningen på SFI gick för långsamt för Aiham Alkaseers smak. Han förstod att det bästa sättet att lära sig språket skulle vara på en arbetsplats, och när han hittade en annons om KTH och Novare Potentials it-utbilning för nyanlända tvekade han inte att skicka in en ansökan.

– Det var intensivt, snabbt och man fick utbildning och kontakter in i branschen. Under uttagningsprocessen kände jag att det här verkligen var seriöst.

Behov av arbetskraft

De första kurserna på KTH handlade huvudsakligen om Javaprogrammering, sådant som Aiham Alkaseer redan hade bra koll på. Gradvis blev det svårare och den sista delen av kursen bjöd på en verklig utmaning. Slutprojektet bestod i att ta fram en tjänst och skapa ett affärskoncept kring den.

Johan Stålnacke, konsultchef på Xlent och Ayham Alkaseers chef, agerade "affärsängel" på kursen och bedömde deltagarnas arbeten ur ett investerarperspektiv. Han fick snabbt upp ögonen för Aiham Alkaseer.

– Aihams grupp presenterade ett otroligt proffsigt koncept. Förutom en riktigt spännande app – en digital tipspromenad med många smarta tillämpningar – hade de verkligen tänkt igenom målgrupp, affärsmodell och utförande.

Behovet av arbetskraft i it-branschen är enorma men också väldigt specifika. Sverige är ett litet land, och som it-företag är det svårt hitta svenskar med rätt profil. Dessa har oftast redan både jobb och ett stort nätverk i arbetslivet, och då blir konkurrensen om de här personerna stor.

Kulturella skillnader

– Nu kommer det mycket duktigt it-folk till Sverige men då uppstår problemet: hur hittar man dem?

Här spelar Novare Potential en viktig roll genom att de hittar lämpade personer, sätter dem i en "hardcoreutbildning" och kopplar ihop dem med potentiella arbetsgivare. Jag har länge försökt hitta en lösning på det här och därför är jag väldigt tacksam för det här initiativet, säger Johan Stålnacke.

Ett nyttigt inslag i programmet på KTH, berättar Aiham Alkaseer, var att deltagarna även fick inblick i och kunskap om hur svenska arbetsplatser fungerar.

– Det är stora kulturella skillnader mot arbetsplatserna jag är van vid. Här finns inte alls samma hierarkier, inte någon bossig chef. Diskussionsklimatet är mycket öppnare, alla är jämställda. Det känns skönt, det är ju värden jag tror på, säger Aiham.

Både Johan Stålnacke och Aiham Alkaseer hoppas att det blir fler liknande kurser på KTH i framöver. Johan Stålnacke har bara en sak att klaga på när han vänder sig till Aiham Alkaseer:

– Jag önskar det fanns fler du.

Text: Anna Gullers

Aiham Alkaseer

• Ålder: 26
  • Bor: Stockholm, Kista
  • Född: Syrien
  • På fritiden: Fitnessträning och schack

Lätt att få jobb

KTH:s snabbutbildning Software Development Academy – en tre månader lång intensivkurs för nyanlända akademiker – tycks leva upp till ambitionerna: att snabbt få deltagarna i arbete. Redan innan kursen var slut veckan före påsk hade 35 procent av kursdeltagarna jobb. Nu har 13 av 23 deltagare jobb och sex personer är ”inne i skarpa processer”, som KTH:s projektledare Mattias Wiggberg uttrycker det.

– Det är fantastiskt. Det är kul att känna att man kan bidra med direkt skillnad för människor, säger han.

Mattias Wiggberg berättar att han och kollegan Philipp Haller har ansökt om nya pengar för att kommande år hålla fyra likadana kurser.

– Till nästa år vill vi utveckla konceptet och i större utsträckning digitalisera och utveckla undervisningsmetoderna. Kursen kan på detta visa också bidra till övriga it-utbildningar vid KTH.