Rektor Peter Gudmundson talar vid invigningen. (Foto: Håkan Lindgren)

Inspirerande mötesplatser i nya biblioteket

Publicerad 2016-09-16

Med musik och tal nyinvigdes KTH:s bibliotek som efter en ombyggnad rymmer både fler studiemiljöer och platser för möten och konferens.

– Den vackraste platsen på KTH har blivit ännu vackrare, sade rektor Peter Gudmundson, som var en av talarna vid återinvigningen av biblioteket på Osquars backe.

Stolt och glad över bibliotekets nya utformning förklarade han att bakgrunden till ombyggnaden, som pågått sedan början av året, är såväl utvecklingen av elektroniska medier som en ökad efterfrågan på studie- och mötesplatser.

"Rum i rummet" som nya studiemiljöer.

När alltfler läser publikationer på nätet, minskar behovet av hyllor med böcker och tidskrifter – i det nya biblioteket har antalet studieplatser fördubblats, och fler grupprum och publika ytor skapats.

Per Ahrbom, arkitekt, som även ansvarade för ombyggnaden för över 15 år sedan, berättade att han först blev lite chockad över uppdraget – eftersom det innebar att flytta stora delar av bokbeståndet till mer undanskymda platser.

I den stora bibliotekshallen ryms nu istället ett antal ”rum i rummet” – rundade soffgrupper kring bord som fungerar som studiemiljöer, enkla att demontera, för att exempelvis skapa utrymme för konferenser och besök.

– Jag hoppas att vi skapat en attraktiv mötesplats där studenter kan träffas, kläcka idéer och skapa något tillsammans. Och så finns det alla möjligheter att i framtiden bjuda in nya presidenter, sade han och syftade på Barack Obamas besök i biblioteket för några år sedan.

Studenter skålar för nya biblioteket.

Mats Herder, fram tills nyligen överbibliotekarie vid KTH, konstaterade att lokalerna redan under invigningen fungerade som han hoppats.

– KTH har varit banbrytande när man genom ombyggnaden vågat understryka bibliotekets roll som mötes- och arbetsplats. Medan invigningen pågår sitter här fullt av studenter och pluggar, sade han och svepte med armen över lokalen.

Han fick medhåll av Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie vid Kungliga biblioteket, som betonade bibliotekets funktion att ge tillgänglighet till digital information på bred front.

Biblioteket öppnade 1 september. I oktober öppnar även en särskild lounge för KTH:s lärare där det kommer att finnas plats för möten och diskussioner om KTH:s pedagogiska utveckling av både kurser och lärares egen kompetens.