Elinor Falkman från Energiplattformen utmanar KTH:s konferensarrangörer att skapa så miljövänliga events som möjligt. Det stärker KTH:s trovärdighet, menar hon. (Foto: Christer Gummeson)

”Ingen trovärdighet med pappersmuggar”

Publicerad 2012-11-20

Om KTH ska få trovärdighet i miljöfrågan måste man leva som man lär. Eller snarare som man forskar. Det menar Energiplattformens ansvariga som valt en helt igenom ekologiskt profil på konferensen Energy Dialogue. Nu utmanar de alla andra konferensanordnare på KTH att göra samma sak – fast ännu bättre.

– KTH står för världsledande forskning inom miljövänlig teknik. Samtidigt är vi ganska dåliga på hållbarhetstänk i vardagen. Det rimmar illa när en forskare står och berättar om den senaste tekniken för solpaneler inför en publik som sörplar kaffe ur pappersmuggar, säger Elinor Falkman, kommunikationsansvarig på KTH:s energiplattform.

Mot den bakgrunden bestämde sig plattformens ansvariga för att föregå med gott exempel och följa ett ekologiskt koncept när man anordnar konferensen Energy Dialogue.

– Därmed inte sagt att vår konferens verkligen är den bästa möjliga ur miljösynpunkt. Men vi har ambitionen att skapa en så ekologiskt riktig profil som möjligt. Och så utmanar vi alla andra konferensanordnare på KTH att göra ännu bättre miljöprofiler på sina events.

När de över 200 deltagarna samlar sig till middag på årets Energy Dialogue kommer det att bjudas på närproducerad, ekologisk mat. Flera av produkterna är rättvisemärkta och den mat som kommer från andra länder är garanterat miljövänligt producerad. All servis är i porslin eller glas. Det avfall som inte omvandlas till biogas sorteras noggrant och transporteras bort av biogasdrivna fordon.

Extra kostnader med 30 procent

Men smakar det så kostar det. Jämfört med traditionella konferenser blir maten och arrangemanget 30 procent dyrare. Då ingår de extra kostnaderna för avfallshanteringen och för transport och disk av porslinet. Men det är det värt, menar Elinor Falkman.

– Ja, absolut. Om vi genom vår forskning indirekt kräver att samhället ska agera ur ett hållbarhetsperspektiv måste vi också göra det själva på vår arbetsplats, annars tappar vi i trovärdighet. Arbetet för en hållbar framtid börjar alltid på hemmaplan, säger hon.

Med tanke på att KTH arrangerar flera hundra små och stora events och konferenser varje år tror hon att utmaningen mot andra arrangörer om att skapa den miljövänligaste konferensen i slutändan kan leda till stora miljövinster.

– Jag ser det som en slags vänskaplig tävling, som förhoppningsvis kan resultera i många nya tips om besparingar och förslag på miljövänliga inslag.

Själva kommer Energy Dialogue att återanvända de namnskyltar i plast som deltagarna vid årets RAE-konferens använde. Det ger både miljövinster och en kostnadsbesparing på cirka 4000 kronor.

– Säkert finns det många fler liknande miljövinster vi kan bli varse om genom att lära av varandra på KTH.

Helhetslösning från cateringfirma

För att kunna genomföra konferensen anlitade Energiplattformen en av Stockholms mest välrenommerade cateringfirmor när det gäller hållbart tänkande, säger Elinor Falkman.

– Det var en förutsättning att de som levererar maten redan hade ett erbjudande som täckte in vårt behov. De gav oss en lösning för hela konceptet.

En viktig del i arbetet är att informera konferensdeltagarna om vad som väntar dem på KTH. I programbladet finns utförliga beskrivningar om matens ursprung, avfallshanteringen och transporterna. Dessutom kommer en representant från cateringfirman att berätta om det ekologiska konceptet på plats under Energy Dialogue.

Temat på årets konferens är ”Global Challenges and new KTH initiatives”, och därför känns det extra viktigt att Energiplattformen kan hålla en konferens som går i samklang med forskningens ambitioner, menar Elinor Falkman.

– Om KTH ska vara ett universitet som är intressant för framtidens studenter och forskare är det viktigt att vi börjar arrangera miljövänliga och ekologiska konferenser innan lösningarna för hållbar energiteknik är helt klara, säger hon.

Läs mer om konferensen Energy Dialogue