
Hur är det på jobbet?
I dagarna skickar KTH ut sin återkommande medarbetarundersökning. Enkäten ska ge en bild av arbetsmiljön. I år handlar många av frågorna om trakasserier, sexuella trakasserier och diskriminering.

Det är femte gången som KTH genomför en enkätundersökning för att få veta mer om hur anställda ser på trivsel och arbetsmiljö.
– Den här gången lägger vi särskild vikt vid rektors prioriterade arbetsmiljöområde, diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier, säger Annica Fröberg, personalchef på KTH.
Liksom tidigare år finns det även frågor om ledarskap och arbetsklimat. Samtliga anställda på KTH får enkäten. Nytt för i år är att den även går ut till forskarstuderande med annan finansiering än anställning.
Vilken betydelse har undersökningen för KTH?
– Jag skulle säga att det är en temperaturmätning. Vi kan hitta förbättringsområden som vi kan prioritera. Men sedan är det alltid en balansgång hur man läser och tolkar svaren, säger Annica Fröberg.
Tidigare enkäter har visat att många medarbetare är stressade. Det har lett till att KTH erbjudit seminarier om stresshantering via företagshälsovården. Det har hållits föreläsningar som också gått att se via intranätet. Även skolorna har haft aktiviteter.
– Tillsammans med facken finansierar vi livs- och karriärplanering, för medarbetare som vill utveckla sitt liv och sin karriär.
KTH går ut med inbjudan om livs- och karriärplanering två gånger om året.
Andra insatser som gjorts med anledning av undersökningen är att öka medvetenheten om rutiner vid krissituationer, tillbud och brandutrymning samt att tydliggöra hantering av diskriminering, kränkande särbehandling och trakasserier.
Hur har resultaten av enkäten sett ut på längre sikt?
– Det positiva är att vi alltid har haft ett högt engagemang och stolthet hos medarbetarna. De första åren fanns en osäkerhet om hur man anmälde och fick stöd vid diskriminering, det har vi också blivit bättre på. Stressen har varit svårare att komma till rätta med.
Annica Fröberg vill uppmana alla som får enkäten att ge sin bild av arbetsmiljön på KTH.
– Det är en fantastisk möjlighet att vara med och bidra till en bra arbetsmiljö. Det är viktigt att varje medarbetare trivs och vill bidra.
Enkäten innebär också ett tillfälle för självreflektion, menar hon.
– Vi har nolltolerans mot diskriminering och trakasserier. Då kan man börja med sig själv. Hur tänker jag och hur vill jag bli bemött? Hur bidrar jag till vår arbetsmiljö?
Text: Ann Patmalnieks