Han tar över taktpinnen på KTH

Publicerad 2018-09-12

Hallå där Mats Janhagen, som utsetts till ny Director Musices vid KTH. Hur känns det?
– Lite omtumlande och oerhört spännande. Jag är både glad och hedrad över att ha fått uppdraget.

Mats Janhagen lämnar en långvarig tjänst vid Försvarsmakten där han lett Arméns musikkår. På sitt nya jobb kombinerar han arbetet som Director Musices med ett lektorat på Kungliga Musikhögskolan, KMH.

Vad är det som lockar med den nya tjänsten?
– Det är många saker. Att få dirigera en stor entusiastisk symfoniorkester på hög nivå och att få fortsätta tidigare Director Musices arbete med att musikaliskt utveckla orkestern. Och avseende KMH-delen, att få träffa och stödja unga dirigentstudenter.

Vad vill du göra som Director Musices?
– Massor av konserter! Framförallt att visa en stor Stockholmspublik vilken fin symfoniorkester som finns vid KTH. Sedan hoppas jag också att kapellet kan fortsätta att musikaliskt förgylla de akademiska högtiderna och ceremonierna.

Hur påverkar din erfarenhet från Arméns musikkår arbetet på KTH?
– Det finns en hel del likheter mellan en musikdirektör vid Försvarsmakten och en Director Musices vid KTH. Man kan säga att verksamheten består av två delar, en ceremoniell del och en konsertant del.

– En sak har jag lärt mig i Försvarsmakten och det är att alltid ta de ceremoniella uppdragen på största allvar. Samtidigt är konserterna oerhört viktiga både som ren goodwill men också för att driva orkesterns musikaliska nivå framåt.

Samtidigt blir du lektor på Kungliga Musikhögskolan – hur tänker du kring den kombinationen?
– Jag ser det som positivt. Jag har i min tidigare tjänst haft möjlighet att genomföra olika projekt med dirigentstudenterna vid KMH och det har alltid varit väldigt stimulerande. Efter drygt 30 år som dirigent har man en del erfarenheter som man gärna delar med sig av. Var det inte någon som sa att ”om man har elever så fortsätter man själv att utvecklas”? Något som jag verkligen håller med om.

Du är både dirigent och kompositör – vilket är roligast?
– Jag ser mig nog inte riktigt som kompositör. Visst, jag har skrivit en del men inte i den omfattningen så att jag känner mig eller identifierar mig som kompositör. Däremot har jag arrangerat rätt mycket och skrivit små bruksstycken och fanfarer bland annat till diverse kungliga högtider så det kanske kan bli något sådant även här på KTH.

– Men jag måste nog svara att båda sakerna är lika roliga. I dirigentrollen handlar det så mycket om samarbete med många andra människor. Att komponera är däremot ett ensamarbete om man ska få något gjort. Därför blir det en rätt bra balans om man får hålla på med lite av varje.

Berättat för: Christer Gummeson

Fakta:

• Tjänsten som Director Musices har funnits på KTH sedan år 2002 då också KTH:s Akademiska Kapell bildades. Orkestern består av ungefär 70 personer, de flesta studenter eller anställda vid KTH. De representerar träblås, bleckblås, slagverk, harpa och stråkar.
  • Akademiska kapellet uppträder vid de akademiska högtiderna men ger även andra konserter under året, en av de mest uppmärksammade är fyrverkerikonserten i september.

Fotnot: Mats Janhagen kommer under hösten att arbeta parallellt med nuvarande Director Musices, Gunnar Julin, som gör sin sista konsert med Akademiska kapellet i december.