Guldmedaljör tror på lagspel

NOTIS

Publicerad 2013-10-28
Carl Bennet. (Foto: Anders Sällström)

För industrialisten Carl Bennet är samverkan mellan industri och akademi en självklarhet.  Som en av två pristagare får han KTH:s guldmedalj för sina insatser på området. Den andre pristagaren är professor Mats Leijon.

– Industriell framgång bygger på bra utbildning. Samverkan är en förutsättning i dag för att ha en chans i den globala konkurrensen, säger han.

Som ägare till industriföretag inom en rad branscher får man anta att han vet vad han talar om. Efter en civilekonomexamen på Göteborgs universitet följde arbete på några svenska storföretag och därefter började Carl Bennet i slutet av 1980-talet bygga sin koncern som i dag innehåller företag som Getinge, Lifco och Elanders.

På hemsidan till ett av hans bolag, CBAB, står under fliken Engagemang en lista över forskning som företaget stöttar på olika svenska lärosäten.

– Det finns en sådan otrolig resurs på universiteten och den kunskapen och de insikter som forskning skapar genererar fantastiska möjligheter som vi måste ta vara på, säger Carl Bennet och konstaterar att såväl näringsliv och industri som forskning och lärosätena behöver det här växelspelet.  Ett utbyte som gagnar alla parter.

Samarbete och tvärvetenskaplighet är viktiga för att locka fram det bästa hos varandra, enligt Carl Bennet. Universiteten behöver förankring i arbetslivet och kontakt med verkligheten och vice versa.

– Kunskap är också en färskvara. För mig personligen är det värdefullt att ens kompetens hela tiden utmanas.

Kan du ge ett konkret exempel på ett lyckat samarbete mellan de två världarna?
– Ja, det finns ju givetvis väldigt många produkter som är resultat av den här typen av samarbete. Inom min sfär, sjukhusprodukter, är ju respiratorn ett bra exempel där civilingenjörer från KTH samarbetat med Karolinska sjukhuset och tillverkningsföretaget.

Text: Jill Klackenberg

Läs artikel om Mats Leijon