Fyra får pris för lärobok

Publicerad 2017-06-21

Hallå där, Mats Engwall, professor och en av fyra författare till boken Modern industriell ekonomi som fått Årets Kurslitteraturpris. Hur känns det?
– Överväldigande! ”Sveriges största pris för kurslitteratur” – det är fantastiskt. Det är jätteroligt att juryn tror så mycket på vår nya lärobok som kommer ut lagom till terminsstarten i augusti.

Varför behövs den här boken?
– Industrial Engineering and Management, det som vi i Sverige kallar Industriell ekonomi, är idag det största och det absolut populäraste utbildningsområdet inom ingenjörsutbildningarna i både Sverige och Norden. Trots detta saknas det bra läroböcker som lägger grunden till just industriell ekonomi, det vill säga som sätter in ingenjörsyrkets ekonomi- och managementfrågor i ett tekniskt och industriellt sammanhang.

– Det är här den här boken kommer in: den ger både en heltäckande grund till ämnet och ger industriell ekonomi en tydlig position i gränssnittet mellan teknik och management.

På vilket sätt är det en bra lärobok – om du får säga det själv?
– Vi har verkligen strävat efter att skriva en grundbok som relaterar till den typ av ledningsuppgifter som dagens mångfacetterade industriella verksamheter.

– Oavsett framtida arbetsuppgifter måste man som ingenjör förstå så pass mycket ekonomi och management att man kan argumentera för sina projekt inför chefer, kunder och finansiärer. Det är den typen av förståelse den här boken förhoppningsvis ska lägga grunden till.

Vad ligger utmaningen i att skriva en lärobok i tider när digitala medier, e-lärande, filmer och annat tar allt större plats inom undervisningen?
– Naturligtvis ska vi vara med i digitaliseringen av utbildningen. Jag är dock övertygad om att goda, gedigna läroböcker kommer att fylla en mycket viktig funktion även i framtiden.

– Vår intention är att senare komplettera boken med en rad olika e-lärandeverktyg. Läroböcker kommer dock vara viktiga också framöver.

Berättat för: Christer Gummeson

Kurslitteraturpriset delas ut av förlaget Studentlitteratur. Alla som har en bokidé för den svenska universitets- och högskolemarknaden kan tävla. I år går förstapriset till boken Modern industriell ekonomi, som är skriven av fyra lärare vid KTH: Mats Engwall, professor i industriell ekonomi, Anna Jerbrant, lektor i industriell ekonomi, Bo Karlson, adjunkt och studierektor vid Industriell ekonomi och organisation samt Per Storm, tekn dr i industriell ekonomi och docent i materialvetenskap.