Arkitekturskolan
Arkitekturskolans lokaler som vetter mot Uggelviksgatan totalförstördes vid branden på onsdagen. (Foto: Christer Gummeson)

”Fruktansvärt, men nu ser vi framåt”

Publicerad 2011-05-05

Stora delar av Arkitekturskolan totalförstördes vid branden på onsdagen. Verkstäder, ateljéer och studentsektionens lokaler fanns i den byggnad som eldhärjades svårt. Skolan är helt stängd denna vecka men förhoppningen är att öppna de oskadade lokalerna i slutet av nästa vecka.

Leif Brodersen, prodekan

– I går kändes det fruktansvärt. Som en mardröm. Men nu ser vi framåt och känner mycket energi för att starta verksamheten igen. Vi tänker köra på som vanligt, med sammal tidplan för examinationer som före branden, säger prodekan Leif Brodersen.

Branden, som startade på tidigt på onsdagsmorgon och var under kontroll först vid 19.30-tiden, totalförstörde hela den låga byggnadsdelen i Arkitekturskolan. Inget tyder på att branden, som startade i närheten av nedre ateljén, var anlagd.

Larmet kom till Östermalms brandstation 7.10 på onsdagsmorgonen. Totalt arbetade över hundra brandmän med släckningsarbetet som enligt brandförsvaret försvårades av husets konstruktion. Inte förrän plåttaket kunde lyftas bort på eftermiddagen fick man tillräckliga möjligheter att ta kontroll över brandens förlopp.

Mot förmodan skadades inte skolans datorservrar och därmed inte heller de examensarbeten eller andra arbeten som studenterna tagit fram, vilket man tidigare befarat. Därför ser Arkitekturskolans ledning stora möjligheter att kunna fortsätta med utbildningarnas terminsavslutningar utan förseningar.

Skolans höga byggnadsdel med huvudentrén, som rymmer kontor, bibliotek, föreläsningssalar och ritsalar har endast fått mindre rök- och vattenskador, enligt de senaste rapporterna. Troligen har datorsalen fått en del vattenskador vid släckningsarbetet. Fastighetsägaren Akademiska hus kommer att inspektera byggnaderna under torsdagen för att i detalj undersöka skadornas omfattning.

– Detta är en fruktansvärd händelse som inträffat. Men det har ändå gått förhållandevis bra, det hade kunnat bli mycket, mycket värre. Så nu går vi vidare. Det kommer att bli en hel del merarbete, men tidplanen ligger fast för inlämning av prov och examinationer, sa Leif Brodersen vid en informationsträff för skolans studenter på torsdagen.

Saneringsarbetet av de rök- och vattenskadade delarna av skolan inleds omedelbart. Studenterna får till första uppgift att plocka undan sina modellarbeten och andra saker för att bereda plats för saneringsfirmans arbete, enligt Leif Brodersen.

Flera arkitektföretag och institutioner har redan hört av sig och erbjudit lokaler dit personal och studenter kan vända sig vid behov av evakueringslokaler. Men än så länge planeras inte för någon stor evakuering.

Arkitekturskolans ledningspersonal har tillfälligt tagit plats i lokaler på KTH:s huvudbibliotek, KTHB. Studenterna kan de närmaste dagarna använda KTHB, kårhuset, AlbaNova och Studentpalatset för enskilda studieplatser, meddelade skolans ledning.

På längre sikt är inte planerna klara för hur de nedbrunna lokalerna ska ersättas. Eventuellt kommer man att uppföra baracker intill skolan som kan användas som verkstad och ateljé. Sedan tidigare är det beslutat av KTH:s ledning att Arkitekturskolan om tre år ska flytta till nybyggda lokaler vid Osquars backe.