Framtida samarbete synas i SVT

Publicerad 2014-09-01

SVT-programmet Uppdrag granskning har vid intervjuer inför ett kommande program riktat kritik mot KTH. Kritiken rör diskussioner om ett framtida samarbete mellan KTH och det kinesiska forskningsinstitutet Chinese Aeronautical Establishment, CAE.

Peter Gudmundson.

– Vi har samarbeten med länder världen över och det är inget konstigt. Men vi kommer naturligtvis att utreda detta grundligt om det kommer fram ny information som kastar minsta skugga på KTH, säger Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

Diskussionerna mellan KTH och CAE har handlat om ett samarbete inom grundläggande forskning för strömningsmekanisk modellering.

– Vi välkomnar självklart alla typer av granskningar eftersom öppenhet är en grundsten i vår verksamhet, säger Peter Gudmundson.

KTH ingår, liksom de flesta universitet, i en rad olika samarbeten.

– Forskning är global till sin natur och samarbeten stärker KTH:s möjligheter att även i framtiden vara ett konkurrenskraftigt universitet inom bland annat aerodynamikforskning, tillägger han.

Text: Jill Klackenberg

Fotnot: Programmet sänds den 3 september kl 20:00 i SVT.