Första natten i bostadslabbet

Publicerad 2018-06-19

Studentlägenheterna i KTH Live-In Lab har haft sina första nattgäster. Under en hållbarhetskonferens som arrangerades på campus tog några deltagare chansen att bo i experimenthuset.

Sabine Micksäter, miljöadministratör på KTH Sustainability Office, anmälde snabbt sitt intresse för att bli forskningsobjekt, som hon uttrycker det.

– Det känns spännande och roligt på samma gång. Men också en känsla av ”storebror ser dig” med tanke på alla sensorer som sitter i taket och på väggarna. Men jag har inte full koll på vad som egentligen mäts och det kanske är lika bra – annars skulle det kanske påverka mitt naturliga beteende och ge missvisande mätningar, säger Sabine och skrattar.

En som vet är Jonas Anund Vogel, föreståndare för KTH Live-In Lab, som är en testbädd för att möjliggöra byggandet av framtidens hållbara bostäder. Han berättar att det finns en mängd sensorer som mäter allt från luftfuktighet, temperatur och koldioxid till elanvändning, ljusstyrka och närvaro i varje lägenhet. Det är bland annat möjligt att kartlägga hur människor rör sig mellan hall, rum och badrum.

Sensorerna är installerade för att möjliggöra forskning inom bland annat byggnadsautomation, inomhusmiljö, fukt och akustik. Det finns också mätare för flyktiga organiska föreningar, VOC, installerade.

Hur ska all data som samlas in användas?
– Det kan man inte veta. Verksamheten här kommer att vara under ständig utveckling och i samverkan mellan akademin, industrin och samhället kommer vi att kunna utveckla framtidens smarta och hållbara byggnader, säger Jonas Anund Vogel.

Men att vistas i en lägenhet utrustad med sensorer nästan överallt är inte alltid så lätt när man är van vid att trycka på knappar och vrida på kranar. Det fick Sabine Micksäter erfara när vattenkranen plötsligt gick igång eftersom hon placerat sin necessär i handfatet.

– Jag hade inte en tanke på att det kunde ske. Det är så mycket man gör på ren rutin.

En annan av deltagarna som bott i Live-In Lab under konferensen International Sustainable Campus Network är Leendert Verhoef, forskare och utvecklare inom hållbarhetsfrågor vid Green Office vid TU Delft i Nederländerna. Han är imponerad av den flexibilitet som hela projektet uppvisar.

– Jag tänker bland annat på att det är så mycket mer än koldioxid och luftfuktighet som kan mätas när det gäller luftkvalitet. Till exempel allergener, som blir ett allt större problem i inomhusklimat.

Han uppskattar också tanken på att den lilla lägenhet han bott i med enkla medel kan förvandlas till en annan lokal och användas på ett helt annat sätt tack vare att samtliga väggar är flyttbara.

– Det förstärker känslan av att vistas i en kreativ miljö. Men det allra mest spännande med att få bo här är att jag som forskare får testa på att vara på andra sidan, att bli undersökt och övervakad. Det är en väldigt nyttig erfarenhet, säger Leendert Verhoef.

De första studenterna kommer att flytta in i lägenheterna i mitten av augusti. Under hösten påbörjas även arbetet med den big data-databas som ska fungera som noden för KTH Live-In Lab: en databas som samlar in fastighets- och brukardata och möjliggör undervisning, forskning och samverkan relaterat till byggande och användande av byggnader.

Text: Ylva Carlsson

Om KTH Live-In Lab

Syftet med KTH Live-In Labs testbäddar – inklusive de fyra studentlägenheterna - är att förkorta ledtiderna från forskningsresultat till introduktion av innovationer på marknaden. Labbets inriktning och utveckling sker i samråd med de forskare och företag som använder testbäddarna. KTH Live-In Lab är öppen för alla som vill utföra tester och verifiering av produkter och tjänster som har beröringspunkter mot bygg- och fastighetssektorerna.

Läs mer om KTH Live-In Lab