Forskarna på slottet

Publicerad 2018-08-22

Stadspromenad i Sigtuna, en titt i Skokloster slotts vapenförråd och så en fika på det. KTH Relocation ordnar utflykter för att få dem som är nya i Sverige och på KTH att trivas.

En busslast med gästforskare från KTH går av på parkeringen utanför Skoklosters slott. Under förmiddagen har de varit i Sigtuna, där de vandrade runt på egen hand. Nu ska det bli guidad visning och fika.

Lotta Rosenfeldt från KTH Relocation leder gruppen mot slottet. Relocation gör aktiviteter för dem som kommer till KTH för att jobba.

– Vissa är här några månader, andra stannar permanent. Det signifikanta är att de ofta är ganska ensamma. Det är lätt hänt att fritiden blir att man går till jobbet.

Det brukar vara ganska tyst när bussen lämnar KTH för att åka mot utflyktsmålet.

– I bussen försöker vi sedan match-maka lite, sammanför dem som jobbar på samma avdelning, bor i samma område eller kommer från samma land, säger Lotta Rosenfeldt.

Shima Holder från Barbados gör sin postdoc på Fiber- och polymerteknik. Hon har precis som många av dem som är med tidigare erfarenhet av att vara ny forskare.

– Jag har bott och arbetat i andra länder. Ingen annanstans har jag varit med om sådana här evenemang som för samman oss. För det första skulle jag inte ha sett de här platserna annars, för det andra hade jag inte mött de här människorna.

Mer avslappnad

Wenlong Wang från Kina ägnade sitt första år i Sverige nästan helt åt forskningen.

– Nu har jag blivit lite mer avslappnad och ska börja försöka göra lite annat. Det här är första utflykten jag är med på.

Guider i tidstypiska dräkter tar emot utanför 1600-tals slottet, ett av världens bäst bevarade barockslott. Fast hela slottet är inte färdigt visar det sig. Bygget av bankettsalen stannade av när slottsherren Carl Gustaf Wrangel dog, därför ser salen ut som om byggarbetarna bara har gått på rast, berättar guiden.

Slottsvandringen fortsätter till den välfyllda rustkammaren, vapenförrådet med bössor, värjor, svärd och rustningar samt en del udda inslag som uppstoppade djur och en grönländsk kajak. Intressant och häpnadsväckande, tycker flera av deltagarna efteråt.

Efter guidningen slussas gruppen ner till Slottskaféet. Jakob Redlinger-Pohn från Österrike och Ines Lourenco från Portugal har ett livligt samtal om vad de har gjort innan de kom till KTH.

Familjen Leon Martín från Spanien slår sig ner på uteserveringen. Pappa German är gästforskare under en månad. När han är på jobbet passar mamma Isabel och barnen Rocío och Mario på att turista i Stockholm, gå på Skansen och Junibacken.

Inleda samarbete

Familjen hyr en gästlägenhet på Drottning Kristinas väg och tycker att det praktiska har varit väldigt smidigt, tack vare Relocation. Men en månad, är inte det kort?

– Jo, men det är den tid vi har eftersom Isabel ska tillbaka till sitt lärarjobb. Och under den här tiden har jag ändå fått reda på vad de gör här. Kanske kan det leda till att vi inleder ett samarbete.

Efter fikat går Davood Saffar, Zeinab Moradinour, Fateme Ghasemifard och Hadi Emadi runt slottet. De kommer alla från Iran och har lärt känna varandra under sin tid på KTH. Zeinab Moradinour kom 2010, de andra åren efter. Trots att de hunnit bo in sig i Stockholm väljer de att åka med på utflykterna som Relocation ordnar.

– Det är bra att det finns ett schema och att allt är klart. Vi känner inte till de här platserna så det blir inte av att åka iväg själv. Det var trevligt att få både guidning och fika, säger Fateme Ghasemifard.

Bussen går tillbaka till campus. Deltagarna går åt olika håll, många i små grupper. Mohammad Galal Khafagy från Egypten och Evenagelos Liakos från Grekland gör sällskap. De hör båda till Skolan för elektroteknik och datavetenskap, men kände inte varandra sedan tidigare.

– Vi blev sammanförda av Lotta och det visade sig att vi bor i samma hus i Tensta, berättar Mohammad Galal Khafagy.

Text: Ann Patmalnieks

Detta gör KTH Relocation:

Relocation  ordnar regelbundet events, informationsträffar och utflykter. Syftet är att räta ut så många frågetecken som möjligt och att göra deltagarna nyfikna på Stockholm och Sverige. Relocation möter ungefär 800 personer om året.

Men merparten, ungefär 70 procent, av det KTH Relocation gör handlar om bostäder. KTH har totalt 250 lägenheter i Stockholm där utländska anställda kan få bo sitt första år. Efter det får de information om hur de kan hitta fortsatt boende.

Heldagsutflykter som den till Sigtuna och Skokloster ordnas varje år, men vanligen är det enklare aktiviteter som guidade turer eller After Work på campus, skogspromenad med Naturskyddsföreningen och besök i klocktornet på Storkyrkan.

– Bussnät och båtar gör att allt är lättillgängligt i Stockholm. Det går att hitta på mycket i närområdet, säger Lotta Rosenfeldt.

De flesta får sitt nätverk bland icke-svenskar, men Relocation har också aktiviteter för att knyta kontakt med svenskar, som schemalagda lunchdejter till exempel.