
Forskarfestival för folket
Hur många citroner behövs det för att driva en lastbil? Och hur kan allmänheten hjälpa forskningen genom dataspel? Det var några av de frågor som besökarna på vetenskapsfestivalen ForskarFredag kunde få svar på.
ForskarFredag är en del av EU-initiativet Researchers Night, ett event som för tionde året i rad anordnas i hela Europa. Syftet är att ge allmänheten en möjlighet att träffa forskare och se hur spännande och vardagsnära den kan vara, förklarar Marcus Angelin, projektledare för ForskarFredag i Stockholm.
– Vi vill också utmana stereotyper och visa på att forskare faktiskt är vanliga människor med ett ovanligt spännande jobb.
En av dem är Mikaela Wiking , proteinforskare från KTH. I en halvtimmeslång föreläsning berättade hon om sitt arbete inom ”The Humain Protein Atlas” som syftar till att kartlägga alla mänskliga proteiner. Ett projekt där forskarna börjat ta hjälp av allmänheten genom ett dataspel.
Eftersom proteiners funktion är starkt kopplad till var i cellen de finns behöver forskarna nämligen studera mängder av bilder på celler och cellkärnor, förklarade Mikaela Wiking.

– Att gå igenom alla bilder är oerhört tidskrävande. Vi har 40 000 - 50 000 bilder bara på olika cellkärnor. Det var här som tanken på att få allmänheten att delta föddes.
Citronbatterier
I samarbete med ett spelföretag har forskarna utvecklat ett dataspel som går ut på att kategorisera mikroskopbilderna enligt vissa givna mönster. Spelet släpptes i våras och under de första sex veckorna spelades det av 50 000 personer i sammanlagt 18 236 360 minuter. Vilket motsvarar 163 arbetsår, mycket mer än vad forskarna förväntat sig.
Mikaela Wikings föreläsning hölls i Debasers konferenslokaler vid Medborgarplatsen. Där fyllde festivalen tre plan samt en del av torget utanför. På torget visades bland annat en racerbil byggd av KTH-studenter och i ett speltält kunde besökarna utmana forskare, till exempel på schack eller ishockeyspel.
Inomhus pågick, förutom flera föreläsningar, forskarmöten och frågestunder, en stor utställning med många prova-på-aktiviteter. Utställningen i Debaser var öppen för vem som helst. Men i Sverige fokuserar ForskarFredag huvudsakligen på ungdomar och det var framförallt elever från gymnasiet och årskurs nio som fyllde huset den här dagen.
Utanför föreläsningssalen i bottenvåningen stod Ludvig Jöcker från Tullinge gymnasium och kämpade med en KTH-kluring, två metallringar som skulle lirkas isär och ihop utan våld. Få isär dem hade han lyckats med, få ihop dem var värre.

– Intressantast idag? Ja, det finns bland annat en station där man får bygga batterier av citroner.
Locka studenter till KTH
Citronbatterierna hittade vi två trappor upp i utställningsdelen. Det var Vevena Klass från Scanias forskningsavdelning som visade hur man kan få ut ström med hjälp av två metallbitar nedstoppade i en citron.
Nå hur var det nu – hur många citroner skulle det behövas för att driva en lastbil?
– Uppskattningsvis omkring 100 miljoner. Fast man skulle inte komma särskilt långt för citronbatterierna tar slut på ingen tid alls.
Många elever flockades kring bordet bredvid där KTH Materialdesign bjöd på marshmallows i flytande kväve.
– Shit, vad häftigt, utbrast en kille efter att ha smakat på de kylslagna godsakerna.
Strax intill demonstrerade Christoffer Schmidt , doktorand på Materialdesign, hur en uttänjd spiralfjäder i en nickeltitan-legering, en så kallad minnesmetall, återtar sin ursprungliga form när den doppas i varmt vatten.
– Vad jag får ut av att stå här? Förhoppningsvis nya kollegor i framtiden, vi vill ju locka fler studenter till KTH.
Text: Ursula Stigzelius