Till innehåll på sidan

Forskare vill förändra resandet

Publicerad 2017-06-07

Hallå där Johan Gärdebo, doktorand, som gett ut en handbok, ”The Travelling Scientist’s Itinerary”, för forskare som reser. Varför då?
– Därför att forskarens jobb är att resa, både i världen och i tankarna. Vi skriver ofta om forskarens tankar. Syftet med skriften är att även börja skriva om forskarens resande i världen.

Johan Gärdebo.

Hur ska den användas?
– Vi utformade skriften till att vara smidig nog att smyga med forskare som besöker KTH och översiktlig nog för att vara en aptitretande läsning till hemfärden.

Vad hoppas ni uppnå?
– “Itinerary” åsyftar latinets ord för reseberättelse och 1800-talsengelskans färdplan. Så ”The Travelling Scientist’s Itinerary” är en uppmaning till forskare att berätta om sitt resande och på längre sikt förändra universitetsvärldens färdplaner.

Ett av budskapen är att skära ned på onödiga flygresor – hur mycket flyger du själv inom tjänsten?
– Mina två tur och retur-flygresor bidrar till mer än två ton växthusgaser årligen. Det överstiger nivåer som IPCC bedömt hållbara för personliga utsläpp om vi hoppas hindra katastrofala klimatförändringar.

– Med det sagt, ”The Travelling Scientist’s Itinerary” handlar inte om att sluta med flygresor utan är en uppmaning att börja prata om hur forskare möts framöver.

Hur kan folk på KTH få tag på ”The Travelling Scientist’s Itinerary”?
– Vi ska göra nytryck, första upplagan är slut. Efter sommaren postar vi på hemsidan till KTH-Sustainability hur man får tag på skriften igen. Vi hoppas också få tillstånd att ställa ut några lådor runtom på campus där man kan plocka sitt eget exemplar.

Berättat för: Christer Gummeson

”The Travelling Scientist’s Itinerary”, med Johan Gärdebo  och Kristoffer Soldal som redaktörer, är en del av ett forskningsprojekt vid avdelningen för teknikhistoria, som finansieras av KTH-Sustainability med fokus på hur den akademiska miljön kan utvecklas. En av frågorna gäller resande, särskilt flyg. Forskningsprojektet har bland annat organiserat bloggar, enkäter och workshops samt producerat debattartiklar med andra forskare från KTH.